Visoška kronika

26.3.2020

Za dober namen zbrali 1400 evrov, čaka jih gostovanje v ljubljanski Drami

Dvorana v kulturnem domu v Poljanah je bila 28. februarja ponovno polna gledalcev. Igralci KD dr. Ivan Tavčar so za dober namen uprizorili že enaindvajseto ponovitev predstave Visoška kronika v poljanskem narečju. Ekipa sodelavcev Visoške kronike in društvo namenjata izkupiček od prodanih vstopnic v znesku 1400 evrov za obnovo dvorane Kulturnega doma.

Režiser predstave Andrej Šubic pa ima v mislih že nove uprizoritve: »Poljanci smo napovedali vrnitev Visoške kronike na Visoko in v Poljane in jo tudi uresničili. Sto let po prvem izidu se je zgodovinski roman vrnil, tokrat na oder, še bolj pa v razmišljanja, pogovore, druženje in celo v sanje Poljancev. Po več kot dvajsetih ponovitvah s pet tisoč gledalci po Sloveniji zdaj s svojim pogledom na greh, krivdo in kazen, ljubezen in očiščenje prihajamo tudi v Ljubljano, v Dramo. V osrednjo slovensko gledališko hišo, ki jo je obiskoval tudi Kosmov iz Poljan, Ivan Tavčar, ljubljanski župan v času njenega odprtja. Upamo, da bi bil ponosen na svoje rojake, na novo interpretacijo romana in v njegovo, poljansko narečje preoblečeno besedilo. Novi rodovi poljanskih ustvarjalcev prinašamo energijo potomcev in sovaščanov Visočanov in Kosmovih, ki so nam še vedno zgled in navdih. Po predstavi, ki upamo, da bo zaradi trenutnih okoliščin lahko izvedena in je predvidena 25. aprila 2020, bo predstavljena tudi nova knjižna izdaja Visoške kronike s poljansko dramatizacijo in ilustracijami Maje Šubic. Razlogov, da bomo skupaj v Drami in bomo uživali v poljanski ustvarjalnosti, torej ne manjka. Vsi lepo vabljeni!«

17. maja pripravljajo tudi dogodek Poljanci na Visokem, v sklopu katerega bo predstava uprizorjena na prostem pred Visoškim dvorcem.

Maja Čadež