Vlada obisk Gorenjske začela v Gorenji vasi

23.12.2021

Ob obisku vlade na Gorenjskem v začetku decembra so v občini Gorenja vas - Poljane gostili predsednika vlade Janeza Janšo in celoten ministrski zbor.

Člani vlade so se v občini Gorenja vas - Poljane sestali na delovnem posvetu v Sokolskem domu v Gorenji vasi, kjer jih je nagovoril tudi župan Milan Čadež. Kot je dejal, slovenski književniki pravijo, da je v Poljanski dolini najlepše spomladi, sam pa meni, da je v Poljanski dolini najlepše, ko zaseda slovenska vlada. Zahvalil se jim je za njihov odličen posluh za občine in zavedanje, da so prav občine temelj razvoja države. Kot je še poudaril župan, sedanja vlada razume, da so občine tiste, ki znajo učinkovito izvajati projekte in investicije, ki jih okolje najbolj potrebuje. "Pri tokratni vladi Janeza Janše to niso le besede, ampak tudi dejanja."

Plod odličnega sodelovanja vlade in slovenskih občin so številne nove občinske investicije po vsej državi, so ob tem poudarili v občini Gorenja vas - Poljane in dodali, da so tudi v njihovi občini vse glavne investicije podprte z nepovratnimi evropskimi in državnimi sredstvi. Za gradnjo vodovodov so pridobili 1,5 milijona evrov, za Hišo generacij 1,4 milijona evrov, za Vrtec Agata 700 tisoč evrov in za dvorec Visoko dvesto tisoč evrov. "Nepovratna sredstva so pridobljena na javnih razpisih, za katera je sredstva zagotovila tokratna vlada, za razpis za šolske objekte denimo kar po desetletju premora." Prav tako država veliko vlaga v cestno infrastrukturo, pri čemer so na občini omenili 4,5 milijona evrov vredno obnovo ceste Trebija–Sovodenj, devetsto tisoč evrov vreden novi most v Gorenji vasi, devetsto tisoč evrov so namenili tudi za cesto Lučine–Suhi dol, za obnovo ceste po Poljanski dolini pa bodo namenili tri milijone evrov. Zgradili so tudi novo krožišče v Poljanah.

Po končanem vladnem posvetu v občini Gorenja vas - Poljane je minister za zunanje zadeve Anže Logar obiskal še Marmor Hotavlje, kjer se je z vodstvom podjetja pogovarjal predvsem o gospodarskem sodelovanju s tujino. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek pa si je ogledal hribovsko kmetijo pr' Leskovc v Stari Oselici, ki jo vodi mladi prevzemnik Jakob Dolinar. Na nadmorski višini 750 metrov obdelujejo trideset hektarjev travnatih površin, na kmetiji pa dnevno namolzejo približno petsto litrov mleka, ki ga del predelajo v sir, skuto, maslo in jogurte. "Ministru so predstavili tudi novo dejavnost, trgovino brez plastične embalaže, ki se zelo dobro vključuje v strategijo zelenega razvoja," so še pojasnili na kmetijskem ministrstvu in dodali, da je bil minister navdušen nad zavzetostjo celotne družine, ki je kljub delu v težkih pogojih dober zgled in spodbuda tudi drugim, ki iščejo priložnosti. 

"Občina Gorenja vas - Poljane je izjemno hvaležna vladi Republike Slovenije za izkazano zaupanje ob današnjem izjemnem dogodku, ki bo našel posebno mesto v zgodovini naše mlade občine," so ob koncu obiska še poudarili na občini.

Mateja Rant

Fotogalerija