Vlasta Mezek z naklekljanim Eifflovim stolpom do nagrade za drugo mesto

5.12.2019

Članica Klekljarskega društva Deteljica Vlasta Mezek se je letos v Italiji s svojo čipko Eifflovega stolpa uvrstila na drugo mesto na tekmovanju  oziroma mednarodnem razpisu, ki ga vsaki dve leti organizira italijansko klekljarsko združenje Fusseliamo.

Letošnja tema je bila arhitektura. Razstavo klekljarskih del, prispelih na razpis, so pripravili v Gradišču ob Soči (Gradisca d'Isonzo), kjer je sedež združenja.
Po besedah predsednice gorenjevaškega društva Vide Šubic so njihove kljekljarice zelo povezane z Italijo, kjer je klekljarstvo precej razvito. So članice združenja Fusseliamo, ki izdaja tudi revijo za svoje člane, v njej pa dobijo številne ideje. Posamezne članice društva hodijo na tečaje, ki jih to združenje redno organizira. V društvu Deteljica vsako leto organizirajo ekskurzijo na Primorsko in v Italijo, kjer je obvezen postanek v mestecu Gradež (Grado), tam si namreč v specializirani trgovini s klekljarskim materialom nakupijo zaloge. Poleg tega obiščejo različne zanimive kraje v zamejstvu, na Krasu in okolici. Največkrat se oglasijo v muzejih, saj, kot pravi predsednica društva, želi, da se članice izobražujejo na področja zgodovine in kulture. Letos so tako obiskale muzejsko trgovino v Lokvi na Krasu, kjer jim je lastnik povedal, da je največ eksponatov dobil iz nekdanje trgovine pri Boštinu v Gorenji vasi.

Jure Ferlan

Fotogalerija