Vse več spletnega kriminala

22.4.2021

Na zadnji seji občinskega sveta sredi aprila so svetnike seznanili tudi s poročilom o varnosti na območju občine, poročilom o delu Zavoda Poljanska dolina v lanskem letu in letnim poročilom Smučarsko turističnega centra (STC) Stari vrh.

Poročilo Policijske postaje Škofja Loka o varnosti na območju občine Gorenja vas - Poljane je predstavil komandir Sašo Eniko. Kot je pojasnil, so lani zaznali rahel porast kaznivih dejanj v primerjavi z letom prej, obenem pa je bila slabša tudi njihova raziskanost. Lani so tako obravnavali 31 kaznivih dejanj (leto prej 27), njihova raziskanost je bila 48,4-odstotna (leto prej so raziskali 59,3 odstotka kaznivih dejanj). Ob tem opažajo, da narašča predvsem kriminal na spletu. "Vse več je naivnih ljudi, ki verjamejo v sporočila, kot je recimo to, da so kaj podedovali," je opozoril Eniko in poudaril dobro sodelovanje občanov z vodjem policijskega okoliša Boštjanom Peterneljem, v sodelovanju s katerim jim je uspelo raziskati in tudi preprečiti nekaj kaznivih dejanj.

Na drugih področjih dela policije v občini Gorenja vas - Poljane se razmere v primerjavi z lani niso bistveno spremenile. "Od vseh štirih občin na Škofjeloškem še najmanj izstopate tudi na področju prepovedanih drog," je poudaril Eniko. Prav tako niso zaznali veliko prijav s področja kršitev javnega reda in miru. Lani so obravnavali 37 prometnih nesreč, najpogostejši vzrok za nesreče sta še vedno neprilagojena hitrost pa tudi alkohol.
"Kršitelji so v glavnem iz lokalnega okolja," je pojasnil Eniko. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 pa so letos opravili manj preventivnih nalog s področja izobraževanja otrok in starejših v cestnem prometu.

Delo zavoda zaznamovala pandemija 
Lansko leto bo po besedah direktorja Zavoda Poljanska dolina Tomaža Trobiša ostalo v spominu kot posebno leto, kot leto novih izzivov v poslovanju zavoda. Delo so morali podrediti pandemiji covida-19, kar so izkoristili za prenovo poslovnih idej in pridobivanje novih znanj. "Delovanje je bilo okrnjeno na vseh področjih," je pojasnil Trobiš, saj je samevala športna dvorana, kjer so morali odpovedati tudi vse načrtovane koncerte, obisk je bil omejen v Šubičevi hiši in na Dvorcu Visoko. Pozornost so zato usmerili v pridobitev zlatega znaka v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, prijavili so se tudi na razpis Moja dežela, lepa in gostoljubna. Za cilj so si zastavili povezati vse, ki delujejo na področju turizma, obenem pa se povezovati tudi s sosednjimi občinami in širše. "Turist ne pozna meja," poudarja Trobiš.
Zavod poleg javne službe izvaja tudi tržno dejavnost, kamor je vključena tudi Kavarna Visoko. "Čeprav je bila lani pretežni del leta zaprta, smo ustvarili skoraj enak rezultat kot leto prej." Lani so tako ustvarili 243 tisoč evrov prihodkov, odhodkov je bilo za 192 tisoč evrov. Presežek prihodkov v višini 51 tisoč evrov pa je po Trobiševih besedah posledica prihodkov iz naslova pokrivanja izgube preteklih let in prihodkov iz projekta Impresije Škofjeloškega. 

Letos brez smučarjev
Poslovno leto 2020 so v STC Stari vrh zaznamovali ena izmed najslabših zim v sezoni 2019/20 in ukrepi v zvezi z epidemijo covida-19. "Leto 2020 še jasneje utrjuje tezo, da smučišče ob predpostavki milih zim dolgoročno ni sposobno preživeti, saj prihodki slabih zimskih sezon ne omogočajo ne tekočega ne investicijskega vzdrževanja smučarskih naprav," ob tem opozarja direktor Tomaž Trobiš. Že v pretekli smučarski sezoni so našteli zgolj 52 smučarskih dni, v letošnji smučarski sezoni pa žičniških naprav sploh niso zagnali. "Odločitev je bila pravilna, s kakršnokoli drugačno odločitvijo bi stroški nastali že decembra, izguba pa bi bila še precej višja od sedanjih petdeset tisoč evrov." Z vidika zagotavljanja dolgoročne stabilnosti poslovanja je zato za preživetje družbe nujno preiti tudi na delovanje v poletnih mesecih. "V preteklem letu je bilo izvedenih kar nekaj aktivnosti v smeri poletnega turizma, ki pa so se ustavile zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19." Letos bodo zato napore usmerili v pripravo predloga novih služnostnih pogodb za zemljišča, ki se uporabljajo tako za potrebe smučišča kot tudi za potencialne druge programe, med katere v prvi vrsti uvrščajo kolesarski park z različnimi težavnostnimi stopnjami.

Mateja Rant