Z optimizmom zrejo v novo leto

24.12.2020

Turistično društvo (TD) Stari vrh se od leta 2020 poslavlja z mešanimi občutki. Leto je bilo tako kot povsod zaznamovano z boleznijo covid-19 in temu primerno so bile tudi dejavnosti precej okrnjene.

Pohodna sezona se je kljub razmeram dokaj uspešno zaključila, ob upoštevanju vseh ukrepov so izvedli večino pohodov. Obnovili so vse oznake poti, ponekod dodali nove, postavili nove klopi in tako je lahko tudi vsak posameznik ali družina v lastni izvedbi prehodila označene poti. Zaznati je bilo precej več individualnih pohodnikov, ki so letos bolj kot prejšnja leta spoznavali lepote domačih krajev.
To se je čutilo tudi v Družinskem parku Stari vrh, ko je bilo verjetno predvsem po zaslugi raziskovanja lokalnih destinacij in dejavnosti precej več domačih obiskovalcev. Inštruktorica Marija Dolenc, ki je v parku zadolžena za varnost in pravilno uporabo vseh varoval, pove: "Obisk se je glede na prejšnja leta celo povečal, česar smo zelo veseli. V prihodnjem letu pripravljamo novosti, ki bodo poskrbele za še nekaj dodatnega adrenalina. Naj povem le to: park v mrežah. Priti boste morali sami in se prepričati, kaj je to." Vsakoletna etnološka in zabavna prireditev ob Dnevu oglarjev je bila omejena le na pohod, prižig oglarske kope in dejavnosti ob kopi, ko so se lahko obiskovalci pomudili pri koparjih v tednu, ko se je oglje kuhalo. A člani TD Stari vrh imajo oči že uprte v prihodnje leto, ko bodo zaznamovali petdesetletnico kulturno-etnološke prireditve Dan oglarjev, in se že pripravljajo na jubilej.
Tudi zima je na Starem vrhu že dodobra pobelila strmine, ki prav tako kot žičničarji ter lastniki gostinskih objektov in turističnih kapacitet le čakajo na smučarje in pričakujejo, da se ti še letos zapeljejo po urejenih sneženih progah. Upajo na najboljše in se prav tako kot druga smučišča zavedajo, da jih prepovedi in omejitve lahko potisnejo do roba; le želimo si, da ne tudi čez rob.
Ob koncu leta 2020 pa le še besede Tomaža Ažbeta, predsednika TD Stari vrh: "Prav lepo se zahvaljujem vsem, ki so nas v letu 2020 podpirali in nam stali ob strani in pomagali, da so se projekti, ki jih je bilo kljub omejitvam mogoče uresničiti, izvedli. Za leto 2021 pa vsem članom TD Stari vrh ter vsem občankam in občanom želim, da bi se spet vrnilo zdravje v deželo in bi se s tem ponovno vzpostavila druženja, kot smo jih bili navajeni nekoč. Do takrat pa zdržimo in upajmo na lepše, bolj zdravo in srečno leto 2021."

Hermina Jelovčan