Z županom na ogled dvorca

26.6.2020

Zavod Poljanska dolina vsako drugo soboto v mesecu organizira vodene oglede Dvorca Visoko. Prvič so ga izvedli v juniju, ko je obiskovalcem zgodovino veličastne visoške stavbe predstavil župan Milan Čadež.

Dvorcu Visoko je poseben pečat vtisnila rodbina Kalan, od leta 1893 dalje pa pisatelj Ivan Tavčar, ki je tu napisal tudi Visoško kroniko. Svojo visoško kroniko pa že dvanajst let piše tudi župan Milan Čadež, ki je priznal, da mu je dvorec predstavljal poseben izziv že ob prevzemu vodenja občine leta 2006. Prve ideje o oživitvi dvorca so vzniknile že leto kasneje, ob 140. obletnici rojstva Ivana Tavčarja, nato pa so počasi začeli obnovo in nadaljevali z majhnimi koraki, postopno od sobe do sobe. V vseh teh letih je dvorec doživel temeljito prenovo. Prizadevanja občine po oživitvi dvorca je pred tremi leti prepoznala tudi država in celoten kompleks visoške domačije razglasila za kulturni spomenik državnega pomena, je ponosen župan.

Prvič je vodenje prevzel kar župan 
Zanimivostim o zgodovini dvorca in njegovi obnovi bo mogoče prisluhniti vsako drugo soboto v mesecu, ko se bo na ogled dvorca mogoče odpraviti v družbi izkušenih vodičev. Kot obljublja Jera Miklavčič iz Zavoda Poljanska dolina, bodo z obiskovalci delili številne podrobnosti, o katerih se ni mogoče poučiti na informativnih tablah, ki so razporejene ob zbirkah. Prava zakladnica zgodb z visoške domačije je tudi župan, ki je prvič obiskovalce kar sam popeljal po dvorcu.

Najprej so se zbrali v poročni sobi, ki je med prvimi prišla na vrsto za obnovo, obenem pa je to tudi prostor z najstarejšo letnico na dvorcu. Dvorec Visoko se sicer po županovih besedah v pisnih virih omenja že v 12. in 13. stoletju, ko so se na posestvo na oddih zatekali takratni gospodarji na Loškem. Zgodovino dvorca je najbolj zaznamovala rodbina Kalan, ki je na Visokem gospodarila kar dvesto let, do leta 1893, ko je celotno posestvo kupil Ivan Tavčar. »Tradicionalno kmetijsko delo se je takrat malo izgubilo, za pisatelja je bil to predvsem kraj oddiha in navdiha,« je poudaril župan in dodal, da tudi Tavčarjevi potomci niso bili kmetovalci, zato so hitro ugotovili, da tako posestva ne bo mogoče vzdrževati. Leta 1965 so ga zato prodali Občini Škofja Loka.

Občina Gorenja vas - Poljane edini lastnik dvorca
Leta 1985 so posestvo Visoko razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena, oba objekta so tudi statično sanirali in prekrili z novo streho. Sledilo je desetletje poskusov, da bi našli investitorja, ki bi bil pripravljen vložiti v obnovo in ponovno oživitev dvorca. Ob nastanku novih občin se je posestvo delilo na tri občine – Škofjo Loko, Gorenjo vas - Poljane in Žiri. Z odkupom deležev od preostalih dveh občin je Občina Gorenja vas - Poljane postala edini lastnik. Dvorec so začeli oživljati že leta 2011, ko so uredili majhen prostor, da so omogočili gostinsko ponudbo na prostem. Obenem so postavili skromno razstavo in se lotili obnove poročne sobe ter tako že leta 2013 omogočili prvo poroko na Visokem. Potem so se postopno lotili obnove še preostalih prostorov v pritličju, v katerih so lani odprli tudi kavarno.

Nadaljujejo z obnovo
V prihodnjem letu imajo v načrtu še prenovo sosednjega gospodarskega objekta, kjer bodo uredili prostor za poročne gostije, praznovanja in prireditve, je razkril župan. Z ureditvijo ogrevanja pa bodo obisk kavarne in ogled zbirk na dvorcu omogočili skozi vse leto.

Mateja Rant

Fotogalerija