Za dušo in telo, v vás vàs vabimo

21.4.2022

Pod takim delovnim naslovom so sovodenjski osnovnošolci oblikovali raziskovalno nalogo in razstavo za 36. državni festival Turizmu pomaga lastna glava.

Razpisana tema, Voda in zdravilni turizem, je k sodelovanju privabila 76 slovenskih osnovnih šol, nekaj manj kot po navadi. Podružnična šola Sovodenj je letos sodelovala dvaindvajsetič in osvojila srebrno priznanje.

V nalogi so želeli navdušiti različno stare ljudi, tudi družine z mlajšimi otroki, za preživljanje prostega časa v naravi. Kot turistični produkt je nastala zgibanka z idejami za vključitev vseh čutil pri doživljanju narave ob potoku, v gozdu in na travniku tako v hladnejšem kot toplejšem delu leta. Izbrali so markirano smer s Sovodnja po Miklavževi grapi proti koči na Ermanovcu do vrha Štora. Sproščujoč sprehod ponuja množico zanimivih stvari, če je človek nanje pozoren in če mu ni samo za osvojitev vrha in hitro vrnitev domov. Sproščajo zvoki vode na mini slapovih in tolmunih, pa zvoki gozda in travnika. V tolmunu lahko namočite roke, noge. Mečete kamenčke – žabice. Spuščate naravne ladjice, na primer iz listov in vejic. Za spomin poberete zanimiv kamenček, lahko kos skrila, na katerega se da risati. Ob poti višje v gozdu si izberete "drevo želja". Nežno ga objamete, zamižite, izrečete željo. Mogoče se pa uresniči, če ne, pa ponovno pridite. Dvignete pogled v krošnje dreves, na štorih posekanih dreves štejete letnice za starost dreves, vonjate smolo. Travnik je pozimi primeren za gaženje, delanje angelčkov, kepanje, poleti vabijo zdravilne rože, regrat za pletenje venčkov. Mimo planinske koče se povzpnete na hrib Štor. Tam lahko bosi hodite po suhem listju, po odpadlih smrekovih iglicah ali se bosi sprehodite čez storže, vejice, tipate hrapavo lubje smrek, preskakujete na tla položene vejice, balinate s storži. Če vas vodijo učenci, doživite s prekritimi očmi še čutno pot ob dolgi vrvi. Ob vrnitvi v planinski koči prevzamete zasluženo "Kapljico dobrih energij izpod Ermanovca", če ste opravili predlagano doživljajsko – sprostitveno pot. Nosite jo kot ogrlico, zapestnico ali v žepu in dajala naj bi vam pozitivno energijo. V dolino se lahko vrnete po isti poti ali krožno po drugih in se vmes oskrbite še z mesnimi in mlečnimi produkti kmetij ali z medom. Na turistični tržnici v Domžalah so učenci v živo razlagali omenjeno doživljajsko – sprostitveno pot, obiskovalcem podarili kamenček in jih povabili k poslušanju zvokov pretakanja vode.

Milka Burnik