Za investicije slabe štiri milijone in pol evrov

23.10.2020

Na zadnji, 11. redni seji občinskega sveta v začetku oktobra so se svetniki seznanili s prvim predlogom proračuna za prihodnje leto. Po prvem predlogu na voljo deset milijonov in pol evrov.

Predvideni prihodki proračuna za leto 2021 znašajo 9.981.374 evrov, odhodki pa so (vključno z odplačilom dolga in obresti) predvideni v višini 10.531.934 evrov. Ti se poplačujejo s predvidenimi prihodki in stanjem sredstev na računu, saj zadolževanje v letu 2021 ni predvideno. Tekoči odhodki in transferji so predvideni v višini 6.222.358 evrov, največji delež zajemata dnevno varstvo in vzgoja otrok – 1.346.626 evrov, prevozi otrok v šolo še 383.000 evrov, zimska služba pa 402.000 evrov.
Za investicije (med največje so na občini umestili vodovoda Todraž–Lučine in Vršajn–Brda, prizidek Vrtca Agata, ukrepe za poplavno varnost Poljan in vzdrževanje cest) je v prihodnjem letu predvidenih 4.309.575 evrov ali 41 odstotkov. Za oba vodovoda je predlaganih 1.186.344 evrov, od tega bo 514.825 evrov evropskih sredstev, 90.851 evrov se bo nateklo iz državnega proračuna, ostalo bodo lastna sredstva občine. Za projekt, ki se bo izvajal v prihodnjih treh letih in ga je ministrstvo za okolje in prostor že odobrilo, na občini čakajo odločbo službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Zadolžitev za dokončanje Vrtca Agata
Za dela na prizidku Vrtca Agata Poljane je predvidenih 1.079.527 evrov. Zanja se bo občina že decembra letos tudi zadolžila, in sicer v vrednosti 900.000 evrov za obdobje deset let. Župan je pojasnil, da bo sicer celotna investicija stala 2,2 milijona evrov; poleg 280.000 evrov Eko sklada in kredita bodo v dveh letih namenili 800.000 evrov nepovratnih sredstev po 23. členu Zakona o financiranju občin. Zadnji del investicije, ki poleg gradnje šestih dodatnih igralnic za vrtec in dveh dodatnih učilnic za šolo vključuje tudi letošnjo celovito obnovo in razširitev glavne šolske kuhinje v vrednosti skoraj pol milijona evrov, bo poplačan v letu 2022. Jurij Krvina je ob tem opozoril, naj glede na pretekle izkušnje s športno dvorano v Gorenji vasi v prihodnje pazljiveje spremljajo investicije. Svetniki so predlagali vmesna poročila za transparentnejši nadzor porabe in razporeditev sredstev.

(Pre)malo sredstev za vzdrževanje cest
Za poplavno varnost Poljanske Sore v Poljanah so na občini v prihodnjem letu, ko bodo z deli dvoletno investicijo tudi zaključili, predvideli 317.308 evrov, ob čemer tri četrtine sredstev prispeva glavni investitor – Direkcija RS za vode. Za vzdrževanje in preplastitve cest je v prvem predlogu proračuna predvidenih 247.384 evrov, znatno manj kot v letu 2020, in sicer za sedem od skupno devetih odsekov po projektu preplastitev 2020–2022. Mirjana Možina je opozorila, da so sredstva prenizka, kar bodo poskušale krajevne skupnosti uskladiti do drugega predloga proračuna. Vanj je predlagala še vključitev načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem, ki v prvem predlogu ni predstavljen. Roman Kokalj je predlagal upoštevanje dogovora glede sredstev za zaščito in reševanje, Stanku Bizovičarju je župan glede ceste Lučine–Suhi Dol odgovoril, da potekajo odkupi zemljišč ter da bo še letos objavljen razpis za izvajalca.
Janez Hrovat je ugotovil, da je za ureditev centra Poljan predvideno malo sredstev, župan je pojasnil, da so (le) za nakup stavbe Mercatorja. Za novi most na Visoko so v predlogu predvidena sredstva za projekt, za izvedbo pa še ne. Glede predvidene prodaje deleža v Bioenergetiki pa so svetniki dobili pojasnilo, da je zadeva še na sodišču. Prvi predlog proračuna je v enomesečni javni obravnavi.

Damjana Peternelj