Začetek obnove gozdne učne poti

22.4.2021

Kot simbolni začetek fizične obnove gozdne učne poti je pretekli petek pri Dvorcu Visoko, točneje ob Tavčarjevi grobnici, s predstavniki Družbe slovenski državni gozdovi (SiDG), Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), Občine Gorenja vas - Poljane in Zavoda Poljanska dolina potekalo promocijsko sajenje dreves.

Gorenjska banka je z donacijo sredstev Zavodu za gozdove Slovenije omogočila obnovo Gozdne učne poti Visoko, ki bo, kot je povedal župan Milan Čadež, vključena tudi v vsebino ponudbe Dvorca Visoko. Hkrati donacija omogoča razvoj spletne aplikacije za raziskovanje gozdnih učnih poti po vsej Sloveniji. Po besedah Martina Umka, predstavnika ZGS (OE Kranj), gozdna učna pot je in bo namenjena prav vsem obiskovalcem, ciljna skupina pa so vsekakor mladina ter vrtčevski in osnovnošolski otroci, ki bodo v prihodnosti skrbeli za ohranjanje narave. S svojo vsebino pot že dolgo opozarja na pomen gozda, rastlin in živali, sožitje človeka z naravo in na lokalne gozdne posebnosti.

Pot bo potekala po dveh trasah – krajši, dolgi kilometer, in daljši, ki bo dolga dva kilometra. Na poti bodo informativne table obiskovalce opozarjale na zanimivosti na posameznih lokacijah. Posebno vrednost jim bodo dodale čudovite karikature domačega karikaturista Borisa Oblaka, ki je s karikaturami oplemenitil tudi že krajšo tematsko pot po Rupnikovi liniji. Obiskovalci, ki bodo želeli izvedeti še več, pa se bodo razveselili QR-kod. Poskrbljeno bo tudi za strokovno vodene oglede. Predstavniki so na promocijski sadnji zasadili kar 36 sadik enajstih različnih drevesnih vrst, med drugim tise, bodike, oreha, češnje, lesnike ipd., in ene grmovnice, ki so, kot je povedal revirni gozdar Primož Kalan, na tak ali drugačen način povezane z območjem Visokega. Predstavnik SiDG Branko Štunf, vodja PE Ljubljana, pa je poudaril, da pestrost posajenih dreves prestavlja pestrost slovenskih gozdov, ki jo želimo ohranjati in prenašati naslednjim rodovom. Zato je nujno okrepiti zavedanje, da je za ohranjanje stabilnosti in pestrosti gozdov treba gospodariti sonaravno.

Jera Miklavčič