Zaključena sanacija v dolini Hotoveljščice

24.12.2020

Novembra je bila z asfaltiranjem zaključena zahtevna dvomesečna sanacija odseka ceste v Vinharje v dolžini 510 metrov.

V okviru sanacije sta bila na novo izvedena celoten ustroj cestišča ter obnova in novogradnja obsežnih opornih zidov, ki so bili zaradi bližine hudourniškega vodotoka poškodovani še iz časa katastrofalnih poplav leta 2014. Skupna vrednost del, ki jih je občina krila iz lastnih sredstev, je 84 tisoč evrov.
Dela priprave cestnega ustroja in opornih zidov je izvedlo podjetje Zare, asfaltiranje pa letošnji izbrani izvajalec Gorenjska gradbena družba. S tem je sanacija odsekov po poplavah v dolini Hotoveljščice zaključena. Kot je povedal tajnik KS Poljane Anton Debeljak, je na novo asfaltirani odsek ceste pomembna pridobitev za vse krajane oziroma uporabnike ceste, ki se vsakodnevno vozijo v dolino. "Naša občina veliko sredstev namenja urejanju cest tudi v hribovitih delih občine ter s tem prispeva k lažji odločitvi občanov, da ostanejo in gradijo domove tudi v težje dostopnih krajih."
Sanirana sta bila še dva odseka na območju KS Poljane in Javorje. "Prav tako je večletno postopno sanacijo zaradi številnih plazov zahteval pet kilometrov dolg odsek Podobeno–Žetina. V zadnjih treh letih je bilo potrebne veliko organizacije številnih obvozov in potrpežljivosti udeležencev v prometu zaradi nujnih občasnih popolnih zapor odsekov v sanaciji," je pojasnila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec in še dodala, da je občina izvedla tudi sanacijo ene od obvoznih cest, skoraj tristo metrov dotrajanega odseka ceste v Podvrh, ki je bil prav tako namenu predan novembra.

Lidija Razložnik