Zaradi epidemije okrnjene, a uspešne

20.5.2021

Po krajevnih skupnostih so tudi letos potekale očiščevalne akcije. Udeleženci opažajo, da se je predvsem povečala količina smeti ob cestah, ki jih nekateri odvržejo kar iz avtomobila.

Na Hotavljah čistilne akcije, ki jo je običajno organiziral vaški odbor s krajevnima društvoma, že dve leti ni bilo. Aktivni prijatelji Slajke, tudi člani Športnega društva Marmor Hotavlje, ki skozi vse leto zbirajo podpise v koči, so se tako že 27. marca ob upoštevanju vseh protikoronskih ukrepov razdelili v dve skupini in pohodne poti očistili vej in grmičevja, po markirani poti po dolini pa uredili tudi stopnice. Vmes so se razveselili obiska predsednika društva Nika Stržinarja, ki jim je pripeljal okrepčilo, po koncu akcije pa je za topel obrok poskrbela občina z županom Milanom Čadežem, za kar se jima zahvaljujejo. 
Enajst članov društva, ki je sodelovalo v akciji, je za svoje delo že prejelo pohvale, saj so postorjeno opazili drugo pohodniki na Slajko, ki se tudi letos pridno vzpenjajo na domači "kucelj" nad Hotavljami. Organizatorji ocenjujejo, da bo letošnja sezona rekordna, saj računajo, da jo bodo končali z osem do deset tisoč vpisi. "Ko smo čistili, smo opazili, da imamo pohodniki izjemen odnos do narave, saj ob poteh ni bilo zavrženih smeti, običajno vse prinesemo nazaj in odložimo v domače zabojnike. Veliko več smeti smo pobrali ob asfaltni cesti s Hotavelj do Slajke, kjer pa je bilo izjemno veliko odvrženih pločevink," je povedal Tone Mravlja.

Na Sovodnju čistilo vsako društvo posebej
Na Sovodnju zaradi omejitev ob epidemiji niso čistila vsa društva naenkrat. Člani Lovske družine Sovodenj so s tremi člani pobrali odpadke ob Podjelovščici in ob regionalni cesti od začetka občinske meje do središča Sovodnja, PGD Sovodenj je z osmimi člani in še petimi ostalimi krajani poskrbel za očiščevalno akcijo na zasebnem objektu v Stari Oselici. Planinsko društvo Sovodenj se je odločilo za pobiranje odpadkov po markiranih poteh, člani kulturnega in turističnega društva pa bodo odpadke pobirali med letom po dogovoru s predsednikom KS Sovodenj. 

Upajo na zaključek, kot se spodobi 
Konec aprila so čistilno akcijo izvedli tudi v vaseh Robidnica, Laze, Leskovica, Krnice pri Novakih, Studor in Debeni. Akcije se je udeležilo okrog sedemdeset krajanov, ki so se razdelili na več delovišč, na katerih je bilo poskrbljeno za vse ukrepe po navodilih NIJZ. "Večinoma smo opravili le redna vzdrževalna dela, obsekali drevje, pometli cestišče, nasuli bankine …" je povedal Klemen Mezeg iz Debeni. Krajani so se za izvajanje del organizirali sami, finančno pa jim je na pomoč priskočila KS Gorenja vas. "Je pa v sedanjih časih taka stvar zelo dobrodošla, ker nam manjka druženja in veselja, kot smo ga poznali prej. Upajmo, da pa naslednje leto spet lahko izpeljemo čistilno akcijo z zaključkom, kot se spodobi," je še povedal Mezeg. V KS Gorenja vas so čistilne akcije organizirali tudi na Dolenji Dobravi, Gorenji Dobravi, v Bačnah in Todražu, kjer je za urejanje in čiščenje okolice 10. aprila poskrbelo 35 domačinov, na Hlavčih Njivah je teden kasneje čistilo okrog 15 domačinov, v Volaki pa se je s tem namenom 8. maja zbralo dvajset krajanov. Za malico je poskrbela KS Gorenja vas skupaj z občino.

Udeleženci čistilnih akcij opažajo, da se je predvsem povečala količina smeti ob cestah, ki jih nekateri odvržejo kar iz avtomobila.

Smeti iz avtomobila v naravo 
Petnajstega maja so člani Društva podeželja Kladje v sodelovanju z vaškim odborom Kladje in KS Trebija v Kladjah organizirali čistilno akcijo, ki se je je udeležilo štirideset udeležencev. "Očistili smo cesto Fužine–Kladje. Nekaj zamašenih cestnih propustov smo označili, da nam bodo pri čiščenju na pomoč priskočili člani PGD Trebija. Mladina je z vrečami pobirala smeti okrog ceste in po pohodni poti. Žal opažamo, da nekateri smeti odvržejo kar iz avtomobila. Tudi na pohodni poti so se našle pločevinke in plastična embalaža. Novih večjih divjih odlagališč pa nismo opazili. Zahvaljujemo se občini za prispevek za malico, ki so nam jo skuhali v Gostilni Lipan. Odločili smo se, da naslednje leto akcijo ponovimo," je povedala Beti Miklavčič. V KS Poljane organizirane čistilne akcije niso pripravili, se pa z vaškimi odbori dogovarjajo za ureditev bankin ob cestah ter čiščenje muld in propustov.

Damjana Peternelj