Zaradi nas je prišel

23.12.2021

"Zaradi nas in zaradi našega zveličanja je prišel iz nebes. In se je utelesil po Svetem Duhu iz Marije Device in postal človek."

Ta del veroizpovedi katoličani molimo vsako nedeljo, ker se tudi vsakokrat udejanja med nami. Bog se namreč resnično "spušča iznad zvezd", kakor poje sv. Alfonz Ligvorij. Ne le ob nedeljah, vsak dan Bog prihaja – prihaja v polnočnem času, tedaj, ko se noč začne umikati dnevu. Prihod Boga vedno naznanja konec noči in konec teme, začetek dneva in začetek Življenja. 

Ko se je Bog učlovečil, je razodel tudi veličino našega ustvarjenega rodu. Človeka merimo po tem, kar lahko postane. Ne more postati angel, ker bi nehal biti človek. Se pa človeku dozdeva, da zre angelu v oči, ko se po operaciji zbudi iz narkoze in pred seboj zagleda lep obraz medicinske sestre; ko se zaljubi v lepega človeka in mu poje verze, ki so po navadi lastne angelom: "Ti si moj angel …" Prav tako se človek ne more spustiti na živalsko raven in hkrati ohraniti svojega dostojanstva. Znamo pa drugega ponižati
in mu brez slabe vesti podeljevati živalska imena: osel neumni, koza trapasta, prasica, svinja, konj, kobila …

Učlovečenje Božjega Sina nam kaže, da človek lahko postane Božji in ostane človek. Žal se pogosto zgodi, da človek pade na živalsko raven in tako izgubi človeško dostojanstvo. In kdo mu (mi) ga lahko vrne! Nekdo to mora storiti! Nekdo mora padlemu (podlemu) človeku povedati, da je najprej človek, in ne kaj drugega, in da je človek od začetka. In zopet smo pri začetku: z rojstvom Boga smo na začetku, zato se bomo morali tudi za letošnji BOŽIČ ponovno odločiti – ali za življenje ali za smrt.

V božičnem vzdušju se bo dvomeča nosečnica, ki jo je navzočnost otroka pod srcem presenetila, prestrašila, odločila za otroka; sprta soseda bosta poskusila začeti od začetka; otroci se bodo poklonili svojim materam, kakor so to storili prvi obiskovalci betlehemskega otroka: priklonili so se ne le Otroku, ampak tudi njegovi Materi. Kaj pa mi, ki nimamo težav s sosedom? Stecimo v domači Betlehem, v svoji hiši poiščimo človeka, ki bi nam rad kaj povedal, prosil ali pa samo želi, da mu povemo, da ga imamo radi. Kdaj
smo nazadnje rekli svojemu bližnjemu, da ga imamo radi? Vsem privoščim blagoslovljene in ljubeče božične praznike, v letu 2022 pa vsem želim, da bi bili ljudje (vredni zaupanja).

Marjan Lampret, župnik