Zbor krajanov v Poljanah

26.3.2020

Odločali o postavitvi razsvetljave in asfaltiranju kolesarskih poti

11. februarja je v Kulturnem domu Poljane potekal zbor krajanov naselij Predmost in Hotovlja. Na zboru se je zbralo več kot deset odstotkov krajanov omenjenih naselij, tj. 69 krajanov, kar je pomenilo, da so lahko veljavno sprejemali odločitve.

Na dnevnem redu sta bili dve točki, in sicer postavitev javne razsvetljave na območju obeh naselij ter asfaltiranje poti za Soro za kolesarsko povezavo po Poljanski dolini. Na začetku je Aleš Šubic, ki je pred zborom gospodinjstvom obeh naselij poslal tudi posebno povabilo k udeležbi na dogodku, predstavil problematiko pretiranega osvetljevanja. Izpostavil je neracionalno širjenje razsvetljave, spregovoril pa tudi o onesnaževanju okolja in našem odnosu do okolja in prostora. Opozoril je na nekaj projektov v Občini Gorenja vas - Poljane, ki z vidika postavitve javne razsvetljave niso primerni (npr. projekt postavitve razsvetljave pri Osnovni šoli Poljane). Obenem je prikazal podatke o številu postavljenih svetilk v Poljanah, ki z leti narašča – leta 2040 naj bi tu bilo od 300 do 400 svetilk. V svoji predstavitvi se je osredotočil še na negativne vidike zunanje razsvetljave ter izpostavil, da je varnost najpogosteje zlorabljen argument, podobno je z argumentom udobja, medtem ko je osvetljevanje po njegovem mnenju v prvi vrsti vprašanje etike. V okviru protipoplavne zaščite Poljan je v načrtu postavitev več svetilk na več različnih točkah, kot jih je po mnenju Šubica potrebnih. Glede asfaltiranja kolesarske poti po Poljanski dolini pa za to vidi več slabosti kot prednosti.

Direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec je predstavila projekt protipoplavne zaščite Poljan, ki vključuje tudi ureditev novih cest ter obenem javne razsvetljave. Ker so vse ceste občinske, se tudi na občini strinjajo, da se na teh mestih lahko postavi manj svetilk od predvidenih. Z zborom krajanov na občini želijo pridobiti jasen odgovor, kaj ljudje želijo ter tako nadaljevati začrtana dela. V nadaljevanju zbora so krajani razpravljali o predlogih sklepov, ki jih je predlagal Aleš Šubic. Izpostavili so zlasti potrebo po osvetlitvi določenih delov cest zaradi varnosti.

Po razpravi so krajani z glasovanjem sprejeli naslednje sklepe:
1. Na poti po Polah javne razsvetljave ne bo.
2. V križišču pri mostu (na strani proti Predmostu) se pri transformatorski postaji namesto načrtovanih štirih postavi ena svetilka.
3. Na odcepu pešpoti proti cerkvi pot osvetlijo minimalno, tj. z dvema do štirimi manjšimi svetilkami na senzor – višino svetilk bodo določili, ko bo jasno, kakšen bo tu teren, saj se bo pot tu zaradi protipoplavnih ukrepov znižala.
4. Na poti od križišča za Predmost do konca Breteževega grabna bosta stali dve svetilki; ena pri smetnjakih in ena višje, na ovinku za Predmost.
5. Svetilk na novi cesti proti cerkvi ne bo.
6. Neasfaltirani odcepi za reko Soro ostanejo; asfaltirajo se le odcepi do hiš na tem območju.

Kot je povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, glede zadnjega sklepa občina sama ne more storiti ničesar, saj gre za projekt Direkcije za infrastrukturo Republike Slovenije. Obljubil pa je, da bo s sklepom zbora krajanov seznanil direkcijo.

Kristina Z. Božič