Zbornik sklenil svojo pot z okroglo mizo

21.10.2021

Sedemnajstega septembra so v Sokolskem domu v Gorenji vasi člani uredniškega odbora in nekateri od avtorjev javnosti predstavili zbornik Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas, ki je sicer izšel že decembra lani.

Priložnost za javno predstavitev se je zaradi epidemije vseskozi odmikala, zato je bil dogodek zaokrožitev prizadevanj za pripravo zbornika in njegovo pot med bralce.
V uvodnem nagovoru je župan Milan Čadež pojasnil, da je pred tremi leti povabil skupino ljudi, ki je s svojim poklicnim in ljubiteljskim znanjem ter izkušnjami uresničila njegovo zamisel. Projekt je bil zaupan KS Gorenja vas, ki je aprila 2018 imenovala uredniški odbor, v katerem so bili Mirjana Možina, Damjana Peternelj, mag. Silvo Pivk in urednik Valentin Bogataj, ki je na srečanju priznal: "Z neko težko ponovljivo energijo, medsebojnim razumevanjem, zaupanjem in spoštovanjem ter odličnim sodelovanjem smo peljali uredniško delo, nagovorili številne sodelavke in sodelavce, da so del prostega časa namenili raziskovanju in zapisu dogodkov ter bogate preteklosti in sedanjosti območij Gorenje vasi in Hotavelj. Nihče od zaprošenih ni odklonil sodelovanja pri nastajanju knjige in vsi s tem puščamo vredno sled za zgodovino naše občine." Sodelovalo je 77 avtorjev, ki so prispevali več kot osemdeset zapisov, razdeljenih v deset tematskih sklopov: od odstiranj preteklosti, prelomnih časov, prizadevanj za boljši kos kruha, vzgoje in izobraževanja, skrbi za zdravje do društvenega in družabnega življenja.

S preverjenimi viri do verodostojnosti zapisov
"Zapisi temeljijo na virih, ki so sproti navedeni in dajejo vsebinam polno verodostojnost. Nekateri prispevki bi bili lahko še bolj poglobljeni, če bi bili na voljo arhivi. Žal je mnogo njih uničenih in so nekatera dejstva za vedno nepojasnjena in s tem izgubljena," je povedal Bogataj, s čimer se je strinjal tudi mag. Silvo Pivk, avtor in soavtor več prispevkov. "Nekateri so nam očitali, da je zbornik nastajal dvajset let prepozno, ker mnogo pričevalcev ni več med živimi. A dejstvo je, da so nam bili pri določenih temah v veliko pomoč mnogi arhivi, ki so jih digitalizirali šele pred kratkim, taki so npr. ladijski dnevniki, ki smo jih preverjali pri prispevku o izseljencih," je poudaril Pivk.

Nekatere vsebine prvič tako poglobljene med bralce
Dr. Alojz Demšar je kot soavtor prispevka Poselitev predstavil naseljevanje teh območij ter prve pisne vire, kot soavtor prispevka Pod zvonovi svetega Lovrenca in svete Jedrti pa poudaril način pridobivanja podatkov za posamezne domačije tega območja, ki sta ga razvila s soavtorico dr. Petro Leben Seljak in lahko služi posameznikom za poglobljene raziskave rodbin. Mag. Jurij Kumer s Hotavelj je predstavil obširno poglavje o kmetijstvu, ki je pomemben porabnik prostora in se je skozi leta na območju krepko spremenilo – od manjših, skoraj samooskrbnih kmetij do večjih, ki z uspešnimi specializiranimi dopolnilnimi dejavnostmi postajajo prava podjetja.Vincencij Demšar, zgodovinar in nekdanji politik, je prispeval zapis o drugi svetovni vojni, ki je bila sploh prvič tako celovito predstavljena za to območje, z vsemi seznami žrtev na vseh straneh ter poudaril, da je mnogo podatkov nudil dnevniški zapis nekdanje učiteljice Gabrijele Pipan iz Gorenje vasi.
Dr. Pavel Gantar, sociolog in politik, je ob predstavitvi dveh svojih prispevkov, o gibanju prebivalstva in družbeno-političnem razvoju in razmerah v letih po drugi svetovni vojni, ki ga je zaznamovala tudi rudniška dejavnost, poudaril najmočnejši razvojni kapital območja – ljudi. "Živahna prebivalstvena dinamika in pozitiven demografski razvoj to območje pomembno razlikujeta in odlikujeta glede na številna druga območja v državi." O prihodnosti v teh časih težko odgovori, kakšno ustvarjamo, saj jih je (prihodnosti) možnih več. Izbrana bo odvisna predvsem od ljudi, ki tu živijo in ustvarjajo, kar je skozi zgodbo nastajanja in namena zbornika povzela tudi predsednica KS Gorenja vas in članica uredniškega odbora za pripravo zbornika Mirjana Možina: "Bodimo ponosni na kraje, v katerih nam je dano živeti, in s tem zbornikom tudi ohranjamo spomin na bogato dediščino minulih časov. Izkušnje preteklosti naj nam pomagajo pri oblikovanju zdrave prihodnosti."
Na vprašanje, ali je zbornik, ki je neke vrste enciklopedija obeh območij, dosegel svoj namen, so bili prisotni enotni, da je v največji možni meri odgovoril na življenje v preteklosti in številne teme iztrgal pozabi. Snovalci so zato prepričani, da ne bi smel manjkati v nobeni od več kot osemsto hiš v 15 vaseh Gorenjevaškega in Hotaveljskega. Knjiga je še na voljo pri članih uredniškega odbora in na sedežu KS Gorenja vas.