Zborovsko petje in epidemija

24.12.2020

Leto 2020 si bomo vsi ljubitelji zborovskega petja in z njimi tudi pevci Moške vokalne skupine (MVS) Pozdrav zapomnili kot veliko nočno moro, iz katere bi se vsi radi čim prej zbudili in si rekli: Saj ni bilo res.

Pa je trenutno še vse presneto res, saj nam je še tistega nekaj optimizma, ki ga je prineslo poletje, odnesla hladna jesen. Ves trud in delo, ki smo ga vlagali v svojo dejavnost od lanske jeseni pa do začetka letošnjega marca je naenkrat zastalo, naši projekti in nastopi pa so zaradi epidemije covida-19 ostali v glavnem neizvedeni. Podobno se sicer godi tudi drugim kulturnim dejavnostim, vendar pa je petje že samo po sebi baje najbolj "nevarno" za širjenje bolezni covid-19. Zato smo morali že marca takoj prekiniti vaje in odpovedati vse nastope, med drugim tudi letni koncert.
Ni pa v tej situaciji hudo samo pevcem, ki radi pojemo in se družimo, praznino občutijo tudi naši zvesti poslušalci in prijatelji ubranega petja. Še posebno težko nam je bilo odpovedati dva koncerta v Idriji, ki jih vsako leto izvedemo v dveh tamkajšnjih upokojenskih domovih ob zaključku pevske sezone. Oskrbovanci domov so vedno najbolj hvaležna publika, obenem pa sta petje in glasba zanje tudi neke vrste terapija, ki jim polepša vsakdan in jim vlije nekaj novega optimizma v življenje. To pa še ne pomeni, da je zanje dobro karkoli in da niso tudi kritična publika. Pevci MVS Pozdrav se za te koncerte vedno resno pripravimo, obenem pa skušamo na občinstvo prenesti tudi čim več sproščenosti in vedrine. Ko je v juniju že kazalo, da smo epidemijo premagali, smo se pevci spet nekajkrat dobili in že kovali načrte, kako bomo nadoknadili zamujeno. Letni koncert smo premaknili na prihodnjo pomlad in poleti upali na kakšne podoknice. Čeprav v domovih za starejše občane še ni bilo dovoljeno nastopati, pa je bilo zaradi toplejšega vremena mogoče prireditve izvajati zunaj, na prostem. Zato smo se kljub poletnim dopustom dogovorili z delovno terapevtko doma v Idriji Emo Brelih, da izvedemo predviden program na način, ki je bil usklajen s priporočili NIJZ. To smo v začetku avgusta tudi storili, čeprav smo se bali, da bomo mokri, ker je bila vremenska napoved slaba. Na vrtu doma Marof smo peli še v dokaj sončnem vremenu, tik pred koncem koncerta na terasi pred domom v središču Idrije pa je že začelo rahlo rositi. Kljub temu pa smo, tudi na željo publike, vztrajali do konca in s tem prinesli oskrbovancem vsaj nekaj sonca v takratni sivi vsakdan. Pevci pa smo tudi imeli neko zadoščenje, da ni bilo vse naše delo v tem letu zaman in da smo kljub koronavirusu – ali pa ravno zaradi njega – lahko naredili nekaj dobrega.
Skrbi pa nas, kakšna bo nova pevska sezona, saj je pred nami že začetek zime, pa še ne moremo začeti pevskih vaj in tudi nastopov ne moremo načrtovati. Ob tem vam vsem zvestim bralcem in ljubiteljem ubranega petja pevci MVS Pozdrav želimo zdravja, voščimo vesele praznike in sreče v prihajajočem letu.

Janez Čadež, zborovodja MVS Pozdrav