Že 40. LUFt v Škofji Loki

28.10.2019

Septembra je bil na Cankarjevem trgu v Škofji Loki že 40. Loški umetniški festival, tj. LUFt s tržnico unikatnih izdelkov in bogatim spremljevalnim programom.

Na njem se imajo možnost predstaviti ustvarjalci iz vseh koncev Slovenije, tudi iz Poljanske doline. »Z Matejo Štruc sva se pred leti pogovarjali, kako bi oživeli mesto Škofja Loka in ponudili obiskovalcem unikatne izdelke, ki so vedno bolj zanimivi in pomembni tako za ustvarjalce kot stranke. Želeli sva, da bi vsaj nekje ob bok postavili tradicionalno trgovino in ljudem ponudili unikatne, kvalitetne in ročno narejene izdelke,« se začetkov LUFta spominja Tina Vidovič, sicer po rodu s Trebije. Vsebino spremljevalnega programa določita na začetku leta za tekoče leto. Tokrat je Škofja Loka gostila družinsko gledališče Kolenc s predstavo Maček Muri išče kroniko ter Mačjim mestom. Festival, prvič organiziran leta 2013, je že tradicionalen in dobro sprejet. »Nad njim so navdušeni tudi ustvarjalci, ki se prav zaradi ljudi in njihove energije radi vračajo,« je še povedala Vidovičeva ter k sodelovanju povabila vse izdelovalce unikatnih izdelkov.
Do konca leta bosta še dva festivala, in sicer Miklavžev, 30. novembra dopoldan med 9. in 13. uro, ter Božični, 20. decembra od 17. do 22. ure.

Lidija Razložnik