Zelena shema slovenskega turizma

24.12.2020

Projekt Zelena shema, v katerega se je vključila Občina Gorenja vas - Poljane, je bil v začetku decembra oddan v ocenjevanje v zavod Tovarna trajnostnega razvoja: GoodPlace, ki je akreditirani partner v Sloveniji za ocenjevanje zelenih destinacij.

V novembru smo končali zbiranje podatkov za Zeleno shemo slovenskega turizma. Pripravili smo analizo vseh treh vrst anket – s prebivalci, obiskovalci in sodelujočimi v turističnem gospodarstvu. Prav tako smo pripravili pregledni članek o zelenih indikatorjih, o katerih smo govorili v prejšnji številki.
Z veseljem vam sporočamo, da je Domačija doživetij Tešnak v pridobivanju okoljskega certifikata za nastanitev Zeleni ključ. Dne 30. novembra smo prijavo skupaj z vsemi zbranimi podatki, analizami in potrebnimi dokumenti oddali v pregled na GoodPlace in Slovensko turistično organizacijo. Zdaj čakamo na rezultate, ki jih bomo dobili v marcu 2021. Na podlagi informacij, ki jih imamo, je bilo na začetku leta veliko več prijavljenih destinacij in smo tako ena redkih občin, ki je prišla s projektom do konca in ga tudi oddala. Ob zaključku oziroma ob oddaji projekta smo rezultate anket predstavili uradu župana, Zavodu Poljanska dolina, turističnim delavcem in zainteresirani javnosti. Dobili smo 101 odgovor iz anket za obiskovalce, 102 odgovora iz ankete za prebivalce in 14 iz anket turističnega gospodarstva. Na ankete smo dobili tako dobra mnenja kot tudi konstruktivne kritike, ki jih bomo upoštevali in jih tudi dodali v akcijski načrt za prihodnja leta razvoja turizma v naši občini. Ob koncu leta vam želimo vam lepe praznike in srečno novo leto.

Kritsina Bogataj