Zgodovinski uspehi Eme Klinec in Nike Križnar

25.3.2021

Smučarski skakalki sta na svetovnem prvenstvu osvojili vsa tri odličja. Ema Klinec je postala svetovna prvakinja, Nika Križnar je bila bronasta, obe pa še srebrni z ekipo. Križnarjeva se bori za veliki kristalni globus.

Letošnje svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oberstdorfu v Nemčiji je bilo za slovenske športnike zgodovinsko, daleč najuspešnejše doslej. Skupaj so osvojili kar šest medalj. Velik delež k temu sta prispevali smučarski skakalki Ema Klinec, ki je na srednji skakalnici postala svetovna prvakinja, in Nika Križnar, bronasta na veliki skakalnici. Obe sta bili tudi članici srebrne ekipe in se tako v domovino vrnili vsaka z dvema medaljama. Ema Klinec je zablestela že prvi tekmovalni dan prvenstva. Na srednji skakalnici je bila po prvi seriji druga, v finalu pa znova skočila izjemno in premagala vse tekmice. Veselila se je svojega največjega uspeha v karieri. Postala je svetovna prvakinja. V svetovnem pokalu je bila že večkrat povsem blizu zmagi, dosegla pa jo je na najpomembnejšem tekmovanju v sezoni. "Ne morem verjeti. Danes sem bila res zbrana na nalogo. Verjela sem vase, nisem pa mislila, da bom zmagala. Na srečo mi je uspelo in vesela sem. Počasi dojemam vse skupaj. Vse dosedanje težave so me korak za korakom zgradile, da sem lahko danes pokazala dva odlična skoka. Vsak ima za sabo svojo zgodbo. Hvaležna sem vsem, ki so mi v karieri stali ob strani, verjeli vame, in upam, da sem jim sedaj vsaj malo poplačala za to. Brez njih me danes ne bi bilo tukaj," je bila njena izjava po zmagi. Dvaindvajsetletna skakalka iz Poljan je v svoji karieri morala že čez kar nekaj preprek, prizanesle ji niso niti poškodbe. Razmišljala je celo že o koncu kariere, a je prevladala ljubezen do tega športa. Z naslovom svetovne prvakinje je vse to poplačano. Čustva so prišla na plano, tudi solze sreče. "Zelo lepo je imeti okoli vratu zlato medaljo. Ati mi je enkrat rekel, naj dam roko gor v zahvalo Sloveniji, svoji državi, ko bom nekoč poslušala Zdravljico. Uživala sem in bila ponosna, da sem Slovenka," je povedala.

Časa za kakšno veliko slavje ni bilo, saj je skakalke že dan kasneje čakala ekipna tekma na srednji skakalnici, na kateri so osvojile srebrno medaljo. "Dala sem svoj maksimum. Čutila sem, da sem slabše pripravljena kot včeraj, da nisem stoodstotna. Včasih ima ena boljši dan, drugič druga. Ekipna tekma je seštevek vseh točk. Imamo medaljo, ki je bila danes cilj. Vesela sem, da sem lahko del tega," je dejala Ema Klinec, Nika Križnar iz Delnic pa je svojo prvo medaljo s članskih svetovnih prvenstev pospremila z naslednjimi besedami: "Zelo sem vesela. Pokazala sem veliko bolj sproščene skoke kot včeraj, ko so bile misli drugje, kot bi morale biti." V ekipi sta bili še Urša Bogataj in Špela Rogelj. Križnarjeva je na prvenstvo prišla kot vodilna skakalka v skupnem seštevku svetovnega pokala. V letošnji sezoni nastopa odlično, kar je na prvenstvu potrdila tudi na tekmi na veliki skakalnici, na kateri je osvojila bronasto medaljo. To je zgodovinski bron, saj je bila ženska tekma na veliki skakalnici sploh prvič na svetovnih prvenstvih. "Bilo je zelo napeto. Na vrhu skakalnice sem slišala, da dekleta skačejo daleč, in vedela, da se moram za medaljo zelo potruditi. Bila sem zelo nervozna, a zdržala pritisk, naredila odličen skok, tudi s telemarkom. Malo je zmanjkalo za drugo mesto, sem pa zelo vesela, da imam posamično medaljo. Kljub temu da sem na prvenstvo prišla kot vodilna v svetovnem pokalu, niti nisem čutila toliko pritiska. Tekme sem vzela zelo podobno kot svetovni pokal. Želela sem skakati sproščeno, a malo nervoze v ozadju je vseeno bilo. Pojavilo se je kar nekaj napak," je pojasnila Križnarjeva. Z uspehi sta skakalki iz Poljanske doline poskrbeli za veliko navdušenje med ljubitelji športa, še posebno v njuni domači občini. To je velik uspeh tudi za SSK Žiri, katerega članici sta in iz vrst katerega prihaja tudi glavni trener reprezentance Zoran Zupančič.

Skakalke so po prvenstvu imele nekaj tekmovalnega premora, pretekli teden pa svetovni pokal nadaljevale v Rusiji. Nika Križnar je v Nižnem Tagilu še dvakrat skočila na stopničke: na prvi tekmi je bila tretja, na drugi pa druga in še naprej vodi v boju za veliki kristalni globus. Ta konec tedna bosta v Čajkovskem za konec sezone dve posamični in ekipna tekma. Križnarjeva ima pet točk prednosti pred Japonko Saro Takanaši. Njen glavni cilj je obdržati rumeno majico, kar bi bil nov izjemen uspeh zanjo in za slovenski šport nasploh.

Maja Bertoncelj

Fotogalerija