Zimske radosti na snegu in ledu

4.2.2021

Letošnja zima je v visokogorju pa tudi po nižinah vsaj do prve odjuge ponudila kar nekaj možnosti za odlično rekreacijo.

Zaradi zaprtja smučišč, prepovedi rekreacije v telovadnicah in ob vseh drugih omejitvah so bili najpogostejša izbira občanov pohodi, sankanje, turno smučanje, ledno plezanje v manjšem obsegu in verjetno najbolj priljubljen šport te zime – tek na smučeh. 
"To, da imamo proge urejene praktično na svojem domačem pragu, je neprecenljivo. Tako se nam ni bilo treba peljati npr. na Pokljuko, Jezersko, Vojsko, v Rateče ali Medvode, kjer so praviloma snežne razmere primernejše," priznava učitelj športne vzgoje na OŠ Ivana Tavčarja v Gorenji vasi Jaka Trček, tudi eden od pobudnikov za ureditev tekaških prog v okolici Gorenje vasi in Poljan. "Do letos smo bili odvisni od urejevalcev prog iz drugih krajev, iz Dražgoš, Rudna ..., kar je pomenilo, da smo čakali tudi po več dni, da so pripeljali ratrak in uredili proge. Kadar zime niso dopuščale teka v dolini, smo se z učenci udeleževali Pokljuškega maratona ali pa organizirali športni dan nekje, kjer so bile primerno urejene proge. Letos pa smo prvič izkoristili teptalnik, ki ga ima v lasti Domen Božičnik." Na skoraj 25 kilometrih so uredili 16 krožnih prog za prosto in klasično tehniko teka na smučeh: poleg "standardnih" lokacij na Blatih, v Poljanah ter med Gorenjo vasjo in Poljanami so letos na novo trasirali še proge na Hotavljah, v Logu (spodnje Srednje Brdo) ter na Dobravi in Dobravšcah.

"Tekačenje" tudi v prihodnje
Na šoli, kjer imajo na voljo okrog štirideset kompletov opreme, so prav vso razdelili med učence in občane. "Odziv je bil odličen – na progah sem srečal veliko ljubiteljev teka na smučeh in prav vsi so bili navdušeni nad urejenostjo prog, za piko na i pa je bilo tudi vreme idealno praktično vse do 20. januarja," pojasnjuje Trček. "Letos smo še v fazi preizkušanja, zato vse proge morda še niso bile optimalno urejene ali dovolj široke, vendar bomo s pridobljenimi izkušnjami to v prihodnje popravili tako, da bodo tekači lahko še bolj uživali." 
Z občine, kjer že vrsto let ob primernih vremenskih pogojih financirajo ureditev prog, tudi letošnjih – za nekaj manj kot sedemsto evrov, pa so sporočili, da si želijo, da bi se tradicija v prihodnje ohranila ob primernih zimskih pogojih.

Na slapu Rancka kot v dobrih starih časih
Da takih že dolgo niso imeli za ledno plezanje na slapu Rancka v Gorenji Žetini, je povedal tudi Drago Frelih, predsednik Plezalnega društva Cempin. "Še pred ustanovitvijo Cempina sem videl možnost za umetno ledno steno. Lani je slap zdržal samo dva dni, letos nam pa narava služi, spet je kot v dobrih starih časih," pravi, a so druge omejitve, zato se dosledno držijo ukrepov. "Slap smo tudi letos umetno dodatno zaledenili s pomočjo šob, tako da smo pramen vode razširili na obe strani," še pojasni pobudnik in eden od ustanovnih članov društva, ki je nekdaj tu organiziralo tudi tekme in bo prihodnje leto praznovalo desetletnico obstoja. Slap ob primernih zimah zaledenijo ob pomoči viška vode iz zajetja domačina, skoraj 80-letnega Pavleta Špika - Soka, ki ga tudi vzdržuje, med plezalci pa sta tudi njegov sin in vnukinja. Ob večerih slap osvetlijo, plezajo člani društva, pridejopa tudi plezalci od drugod, letos je posebno veliko deklet. "Zelo malo društev ima take pogoje, nekatera hodijo v Avstrijo, tu imamo pa idealno možnost, zato se je ledno plezanje tako zelo razvilo," še pojasni Frelih, ki poudari, da so kljub razmeram tudi letos izpeljali alpinistično šolo, a na daljavo. Vodil jo je mlajši član društva Blaž Dolenc. Sprejeli so 12 kandidatov, ki se bodo lahko prihodnja leta z osvojenim znanjem vzpenjali po slapu. Ker je prosto dostopen, je plezanje na lastno odgovornost. "Prej se pa le najavite Pavletu, ki vas bo na plezanje pospremil z nekaj napotki."

Po užitke na bližnje hribe
S prvo večjo letošnjo pošiljko snega so oživeli tudi bregovi, ki so jih otroci izkoristili za sankanje, mnogi pa so uživali ob gaženju in škripanju snega pod nogami ob vzpenjanju na Slajko, Bevkov vrh, Brda, Ermanovec, Sveti Urban, Javorč, Blegoš ... S slednjega so se spuščali turni smučarji in deskarji na snegu. Naravne pogoje so v januarju za kar dva zimska športna dneva izkoristili tudi učenci OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas.

Damjana Peternelj

Fotogalerija