Žlahtna obletnica čebelarjenja v Poljanski dolini

22.7.2021

Mežnarjev kozolec v Srednji vasi je prvo soboto v juniju ponudil zavetje slavju ob stodeseti obletnici delovanja Čebelarskega društva Blegoš.

Že dve leti pred uradno ustanovitvijo so v gostišču Pr' Anžonovc v Srednji vasi za čebelarje pripravljali predavanja, temu je 25. marca 1921 sledila uradna ustanovitev Čebelarske družine Poljane. Z nekaj deset čebelarjev se je po prvi svetovni vojni ta številka zvišala na kar blizu osemdeset čebelarjev. So pa v zgodovini poljanske čebele potovale v slogu. Večji čebelarji so svoje kranjice kar z vlakom vozili na ajdovo in akacijevo pašo v Pomurje. Pred drugo svetovno vojno je bila ustanovljena še čebelarska družina Gorenja vas, ki se je leta 1956 priključila poljanskim čebelarjem.

V 70-ih letih prejšnjega stoletja so kranjice dočakale prvi dopust na Hrvaškem. Slovenski čebelarji so namreč čebele začeli voziti v Dalmacijo. Kmalu po letu 2000 so čebelarji izbrali svoj slogan: Pod Blegošem pase se kranjica, nabira nektar za rudeča lica, nastala je blagovna znamka Med izpod Blegoša. Društvo se je vsa zadnja desetletja močno povezalo z najmlajšimi generacijami v šolah in vrtcih, kar je najboljša naložba za prihodnost čebelarstva, tako z vidika ljubezni do čebelarjenja kot ljubezni do domačega, v Poljanski dolini pridelanega medu. Društvo ima svoj prapor, uredilo je tudi prvo čebelarsko pohodniško pot v Sloveniji, se aktivno vključilo v vseslovenski medeni zajtrk in je nasploh zgled, kako aktivno sodelovati v svoji dolini. Imajo svojo himno Poljanski čebelar. 

Društva, v katerih se povezujejo občani, kjer rastejo in se razvijajo nove generacije, so izjemna moč lokalnih skupnosti. Ob tej obletnici je na prehojeno pot poljanskih čebelarjev ponosen tudi župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ki je primerjal marljivost čebel s poljanskimi čebelarji, ki vztrajajo tudi v slabih ali celo katastrofalnih letinah, kot je žal letošnja. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je čebelarjem čestital ob visoki obletnici, podelil jim je častno odlikovanje Antona Janše, prav tako je predsedniku Štefanu Ingliču izročil odlikovanje Antona Janše I. stopnje. Noč je poudaril, da sta ljubezen do čebelarstva in tudi optimizem neprecenljiva tudi v teh časih. Pozval je, da letos še posebej poskrbijo za zadostno hranjenje čebel in nasploh za njihovo skrb, saj bodo sicer ob brezpašnih razmerah številne družine izgubile boj.

Ob slavju so podelili tudi značke zvestobe Čebelarskega društva Blegoš za leto 2021, kjer so jih za deset let članstva prejeli: Jaka Frlan, Marjan Gantar, Damjan Oblak, Nina Kokalj Oblak, Pavel Razložnik, Andrej Tavčar in Boris Pintar. Za dvajset let članstva sta značko prejela Pavle Čadež in Mirko Robba, za kar petdeset let pa Štefan Inglič. Priznanja Antona Janše III. stopnje so dobili: Luka Demšar, Emil Milan Pintar, Stane Fern, Roman Mur, Stanislav Tušek, priznanja Antona Janše II. stopnje pa so šla v roke: Pavla Čadeža, Antona Debenca, Antona Jenka, Borisa Jezerška in Mirka Robbe. Za boljše letine in na prihodnjih sto let je čebelarje in čebelarke blagoslovil duhovni pomočnik Jakob Kralj, ki se mu je pridružil tudi poljanski župnik Jože Stržaj.

Martina Kolenc Novak

Fotogalerija