Zlati znak Branku Muru in gorenjevaškim gasilcem

26.3.2020

Ob 1. marcu, dnevu Civilne zaščite, je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje podelila priznanja zaslužnim posameznikom in organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč za leto 2019.

Podeljenih je bilo 145 bronastih, 66 srebrnih in 34 zlatih znakov, 29 plaket ter kipec Civilne zaščite. Med prejemniki zlatega znaka civilne zaščite sta tudi Branko Mur in PGD Gorenja vas.
Operativni jamarski reševalec Branko Mur je zlati znak prejel za dolgoletno uspešno delo v jamarski reševalni službi ter za 10-letno opravljanje nalog gospodarja opreme. »Skrbim za nabavo in opremljenost posameznih reševalnih centrov v Sloveniji in prav tako za opremljenost reševalcev.« Oprema mora biti vedno pripravljena in primerno vzdrževana, saj se nikoli ne ve, kdaj jo bo potrebno uporabiti. »Lepo je biti opažen, a to pomeni, da počitka ne bo tudi v prihodnje, oziroma dokler bo volja za opravljanje tako zahtevnih nalog,« je po podelitvi povedal Branko Mur.

Priznanja so bili veseli tudi v PGD Gorenja vas, predsednik Boštjan Reberšek je ob tem izpostavil: »Priznanja so žal edina zahvala, ki jih za delo in prispevek sistemu civilne zaščite svojim enotam oziroma pripadnikom lahko podeli vodstvo. Nedvomno bi bili bolj veseli, če bi nam priskočili na pomoč pri večjih investicijah, kot je trenutno gradnja našega gasilskega doma, ali nakupu opreme.« Poudaril je, da je priznanje nedvomno spodbuda za nadaljnje delovanje. »Ponosni smo, da je med prejemniki priznanja tudi naš dolgoletni član operative Branko Mur, ki je svoje delovanje v vrstah civilne zaščite začel prav kot gasilec.«

Lidija Razložnik