Žlebovi in snegolovi ob občinskih cestah

24.12.2020

Na septembrski seji je Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Gorenja vas – Poljane izpostavil težavo pritekanja meteorne vode s streh objektov na občinske ceste.

Gre predvsem za starejše objekte, ki so po večini hlevi in lope, ki nimajo nameščenih žlebov in voda s streh teče neposredno na vozila in asfaltno vozišče. Asfalt pa na delih, ki so stalno mokri, hitreje propada. Upravljavec ceste Občina Gorenja vas – Poljane zato prosi lastnike objektov brez žlebov in snegolovov, da jih vgradijo in uredijo odvodnjavanje s svojih streh. Snegolovi so predpisani tudi z odlokom o občinskih cestah v Občini Gorenja vas- Poljane, ki v 45. členu odloka, 3. odstavku, pravi: Obveznosti sosedov ob občinskih cestah: Sosedi ob občinskih cestah morajo imeti na strehah objektov, s katerih se lahko na občinsko cesto vsuje sneg, pritrjene snegolove. Sosedi morajo z objektov ob občinski cesti odstraniti ledene sveče pravočasno in tako, da ne ogrozijo varnosti udeležencev v prometu. Voda, ki priteka na ceste, postane težava predvsem v zimskem času, ko zmrzne in na cesti povzroči ledeno ploščo, ki je nevarna za vožnjo in hojo. Prav tako na robovih streh lahko nastanejo ledene sveče, ki predstavljajo nevarnost za vse udeležence prometa. Da bi se izognili tem težavam, si s tem člankom resnično želimo prepričati lastnike objektov, da sami uredijo problematične strehe. V kolikor bi lastniki objektov potrebovali kakšno pomoč, pa se lahko obrnejo na oddelek za komunalo Občine Gorenja vas – Poljane.

Voda, ki priteka na ceste, postane težava predvsem v zimskem času, ko zmrzne in na cesti povzroči ledeno ploščo, ki je nevarna za vožnjo in hojo. Prav tako na robovih streh lahko nastanejo ledene sveče, ki predstavljajo nevarnost za vse udeležence prometa.

Boštjan Kočar