Znanje delijo že petdeset let

21.4.2022

V Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so v začetku aprila slovesno zaznamovali petdesetletnico šolske stavbe in predstavili zbornik, ki je izšel ob tej priložnosti.

Šola na Trati ne sme zaostati so naslovili zbornik, ki je izšel ob petdesetletnici šolske stavbe. Stavek so si izposodili pri prvem upravitelju šole po vojni Josipu Krapšu, zapisan pa je bil na spodnjem hodniku stare šolske stavbe v Gorenji vasi. Dosežki šole v minulih petdesetih letih dokazujejo, da so uspešno sledili tej misli.

"Pri izvajanju vseh zastavljenih načrtov želimo v čim večji meri slediti sodobnim trendom vzgoje in izobraževanja hitro razvijajoče se družbe," je poudaril ravnatelj Izidor Selak, ki je s šolo, ki jo ta čas vodi, povezan že od svojega trinajstega leta. V novozgrajeno šolsko stavbo je namreč vstopil kot sedmošolec, zvest ji je ostal tudi potem, ko je končal osnovnošolsko izobraževanje, saj je v šoli kot zunanji sodelavec treniral tedanje šolske košarkarske ekipe, leta 1982 pa se je zaposlil kot športni pedagog. Leta 2009 so ga imenovali za ravnatelja. Ključno se mu zdi zaupanje v stroko. Kot pravi, so učitelji vedno znali poiskati nadarjene in vedoželjne učence in jih z dodatnim poukom navdušiti za nadgrajevanje znanja. Tako se lahko pohvalijo s številnimi priznanji s tekmovanj iz znanja na državni ravni. Najuspešnejša doslej je bila Sara Buh, rojena leta 2002, ki je zbrala kar enajst zlatih priznanj." Na šolo, v kateri je z vsem srcem, kot se je izrazil, preživel 28 let, je še vedno ponosen tudi nekdanji ravnatelj Valentin Kokalj. Šola je po njegovih besedah do danes doživela ogromen napredek, saj so učenci uspešni na vseh področjih. Lepe spomine na šolo v Gorenji vasi, ki jo je začel obiskovati s šestimi leti, ima tudi župan Milan Čadež. "Osnovna šola Ivana Tavčarja je ustanova s častitljivo tradicijo, je domači hram učenosti, v katerem so številne generacije šolarjev naše Poljanske doline pridobivale znanje, ki jim je odpiralo okno v svet."

Dosedanjo petdesetletno zgodovino šole pa so ohranili tudi za prihodnje rodove, saj so jo skrbno popisali v zborniku na 244 straneh, pri nastanku katerega je sodelovalo natanko petdeset ustvarjalcev, toliko kot šteje šola let, je pojasnila urednica Nina Dolenc. V zborniku so po uvodnih besedah urednice, sedanjega ravnatelja in župana predstavili pregled zgodovine šolstva v Gorenji vasi, priprave na gradnjo nove šolske stavbe in slavnostnega odprtja. Vse skupaj so dopolnili z albumom fotografij o gradnji šole, ki sta ga ustvarila Hani in Vlastja Simončič. Dodali so še odlomke iz šolske kronike, v katerih so tudi podatki o vzdrževalnih delih in investicijah. Predstavili so še vse ravnatelje in njihove pomočnike od leta 1971, v zadnjem delu zbornika pa so zbrali tudi najvišje dosežke učencev skozi vseh petdeset let. "Veliko truda in detektivskih sposobnosti pa je zahteval obsežen seznam zaposlenih, saj se je v petdesetih letih v šoli zvrstilo veliko učiteljev in drugih delavcev," je priznala Nina Dolenc.

Mateja Rant

Fotogalerija