Znanje kot vrednota v vseh življenjskih obdobjih

25.9.2020

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) pod sloganom Slovenija, učeča se dežela so odmevna kampanja na področju izobraževanja in učenja tako na državni kakor tudi na lokalni ravni.

Projekt koordinirajo v Andragoškem centru Slovenije. Prireditelji – izobraževalne organizacije, društva, občine, podjetja itd. – tako vsako leto v poznopomladanskem času že od leta 1996 prirejajo brezplačne dogodke in delavnice z namenom opominjanja na znanje kot vrednoto v vseh življenjskih obdobjih. Letos pa je projekt izjemoma prestavljen na jesenski čas in se odvija med 4. septembrom in 9. oktobrom po vsej Sloveniji. Zavod Poljanska dolina se je tudi letos aktivno vključil v dogajanje v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Svojo dejavnost smo prvo soboto v septembru skupaj s Klekljarskim društvom Deteljica Gorenja vas predstavljali obiskovalcem na stojnici v okviru Tržnice znanja v organizaciji Ljudske univerze Škofja Loka na Mestnem trgu v Škofji Loki. Obiskovalci so lahko rešili križanko na temo Poljanske doline in dobili informacije o kulturnih in turističnih zanimivostih.
V skladu s poslanstvom TVU je želja vseh sodelujočih prirediteljev ozaveščanje o pomenu, vlogi ter možnosti učenja in izobraževanja ne glede na starost, zato so si ob napovedanih terminih željni znanja v spremstvu vodnika lahko ogledali tudi Šubičevo hišo, Dvorec Visoko in utrdbo Rupnikove linije na Golem vrhu, otroci pa na ustvarjalni delavnici v Dvorcu Visoko ustvarjali na temo jeseni.
Takšni projekti kot TVU spodbujajo tako usvajanje znanja in veščin kakor tudi njihovo predajanje. Znanje, pa kakršnokoli že, pa je gonilo napredka in nujno za osebno zadovoljstvo ter uspešno delovanje posameznikov in skupnosti.

Jera Miklavčič