ZŠAM Žiri

23.4.2020

Lani izjemno dejavni, letos še ne vedo, kako bo

Člani Združenja šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Žiri, ki letos obeležuje 41. obletnico delovanja, so se v začetku marca, tik pred uvedbo karantene, zbrali na rednem letnem občnem zboru v Sokolskem domu v Gorenji vasi.

Če so ugotavljali, da je bilo v letu 2019 dejavnosti res veliko, bo letošnjih, ki jih imajo v načrtu sicer kar nekaj, zavoljo razmer najbrž precej manj. »Za nami je še eno plodno leto delovanja. Lahko bi rekel, da nam ni bilo dolgčas, saj smo bili delavni na vseh področjih,« je ocenil predsednik Marijan Dolenec. Člani združenja so med drugim, kot vsako leto, poskrbeli za varovanje otrok v prvih šolskih dneh in po zimskih počitnicah, pri prometni kači in Pešbusu v Žireh in Gorenji vasi ter tekmovanju Bicikel v Poljanah. Izvedli so več predavanj za otroke in se udeležili več posvetov in izobraževanj. Na god svetega Krištofa so imeli sveto mašo in blagoslov avtomobilov v Žireh. Udeležilo se je je okrog 40 članov združenja, s prapori pa so sodelovali člani pobratenega združenja iz Slovenskih Konjic in še devet prijateljskih združenj ter folklorna skupina Turističnega društva Sovodenj.
V novembru in decembru so se vključili v akcijo Bodi viden, bodi previden z geslom Stopimo iz teme v občinah Žiri in Gorenja vas - Poljane.
Med drugim so pomagali pri varovanju Maratona Franja, jeseni pa za svoje člane organizirali izlet v Novo mesto in Trebnje.
Predavanje za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) je bilo v januarju in februarju v Žireh in Škofji Loki.

Častna člana Janko in Vinko Oblak
Na občnem zboru so podelili tudi priznanja nekaterim najbolj zaslužnim članom. Bronasto značko so prejeli Pavle Dolenec, Peter Pivk in Lovro Telban, srebrno Franci Dolenec in Henrik Krmelj, zlato pa Ivan Alič, Matic Svetlin in Miro Frelih. Zlato pisno priznanje so prejeli balinarji za športne dosežke v ZŠAM Žiri, srebrno plaketo Robi Ferlan, diamantno plaketo pa Franci Troha.
Zlato plaketo za 50 let članstva so podelili Janezu Miklavčiču in Antonu Štiblju, diamantno priznanje za 65 let članstva Janezu Buhu, plaketo tovarištva Juretu Svetlinu, plaketo humanosti Janezu Selaku. Plaketo ZŠAM Žiri (Krištofa) sta prejela Marjan Zemljarič in Jože Terlep, posebno priznanje pa so podelili tudi ZŠAM Trebnje. Bronasti znak AVP (Agencije za varnost prometa) je prejel podpredsednik združenja Anton Kržišnik, naziv častnega člana združenja sta si prislužila Janko in Vinko Oblak.

Med načrti za letošnje leto je zapisanih vsaj toliko aktivnosti, kot jih je bilo preteklo leto, a še ne vedo, kako in koliko jih bo glede na dane razmere možno uresničiti. »Odpadlo je že varovanje procesije v Žireh na veliko noč, sicer pa skozi leto prvenstveno načrtujemo sodelovanje z Agencijo za varnost prometa, z občinskimi SPV-ji v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane, Železniki, na Jesenicah ter povsod, kjer nas bodo potrebovali oziroma kamor nas bodo povabili,« je strnil Dolenec.

D. P.

Fotogalerija