Aktivni so skozi vse leto

23.12.2021

Plezalno društvo Cempin, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja, je priznanje Občine Gorenja vas - Poljane prejelo za gojenje in predajanje gorniških veščin.

Društvo so ustanovili z namenom, da povežejo plezalce iz Poljanske in Selške doline. V društvu delujejo štiri sekcije – športnoplezalna, alpinistična, gorskotekaška in turnosmučarska –, tako da so aktivni vse leto, so poudarili v obrazložitvi priznanja. Po zaslugi Plezalnega društva Cempin, so dodali, se plezanje razvija tudi v Poljanski dolini in so tako mladim ponudili priložnost, da plezajo v domačem okolju. Pod njihovim okriljem deluje tudi plezalna šola za predšolske in šolske otroke, v kateri iz leta v leto raste število tečajnikov, so še poudarili predlagatelji priznanja.

Z alpinistično šolo, ki je štela 12 tečajnikov, so začeli že med ustanavljanjem društva. V decembru 2013, dobro leto po ustanovitvi društva, so postali tudi polnopravni člani Planinske zveze Slovenije. Ustanovni člani so bili Drago Frelih, Jakob Stanonik, Janez Špik in Cene Polajnar, že leta 2014 pa je društvo štelo 90 članov. Prve prostore za vaje plezalnih manevrov so imeli v gasilskem domu v Poljanah, zaradi vse številčnejšega članstva pa so zgradili lastno plezalno steno v kulturnem domu v Poljanah. V parku v Poljanah so postavili premično plezalno steno. "Pod Blegošem imajo tudi pravi plezalni raj," je poudaril Franc Dolenec v imenu predlagatelja, to je Krajevne skupnosti Poljane. Pozimi uredijo in razširijo ledeno stezo v Žetini na slapu Podrancka, kjer se preizkušajo v hitrostnem plezanju. Stena je visoka 27 metrov in v nekaterih delih tudi previsna. Izkušeni člani društva se vsako zimo s tečajniki odpravijo plezat tudi na naravne ledene slapove vse do doline Maltatal v Avstriji. Zelo so povezani z lokalno skupnostjo in sodelujejo pri številnih dogodkih, ki se odvijajo v kraju, so še poudarili predlagatelji. Ob prevzemu priznanja je predsednik društva Cempin Jakob Stanonik v društvo povabil še nove člane, saj kot pravi, za plezanje nisi nikoli prestar.

Mateja Rant