Bogata žetev slovenskega naroda

23.6.2022

Junij je po svoji naravi bogat mesec; konec meseca se začne žetev in pred 31 leti smo imeli bogato žetev. Semena za bogato žetev je slovenski narod s svojo bogato kulturo, jezikom in vero skozi svojo tisočletno zgodovino ohranjal in negoval. Ta semena so bogato vzklila na prvih demokratičnih volitvah 8. aprila 1990 (prve po letu 1928) in se razmnožila 23. decembra 1990 na plebiscitu o samostojnosti Slovenije. Dan državnosti, 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna država, pa zavednim Slovencem pomeni bogato žetev, veselje in največji dosežek v tisočletni zgodovini slovenskega naroda.

Za najmlajše je Slovenija tako rekoč že od nekdaj, za večino, ki smo pred 31 leti že obstajali ter nekateri aktivno, nekateri pa razumsko spremljali rojstvo in nastanek naše države, pa dobro vemo, da smo bili ob takratnih dogodkih zelo zaskrbljeni. Bitko za svobodo, demokracijo in samostojno Slovenijo smo si izborili z vojno za Slovenijo. Čas, ki so ga rodovi nosili v svojih srcih, je moral priti. Čeprav smo ga težko pričakovali, se zdi, da se na novo državo še nismo popolnoma navadili in da bi dogodke izpred 31 let radi pozabili. Menim, da bi o osamosvojitveni vojni morali več pisati, govoriti in v šolski program vključevati in poudarjati pomen državotvornosti, ki je skupaj z jezikom, edinstvenim v svetu, uspel ohraniti slovenski narod. 

Slovenija praznuje 31. rojstni dan, 31 let samostojne države. Enotnost slovenskega naroda na plebiscitu je bila odločilna za rojstvo in razvoj naše države Slovenije. Ta enotnost je bila odločilna tudi kasneje, saj smo se kot suverena država vključili v evropske in evroatlantske povezave. Z evropsko usmeritvijo in evrom smo se začeli hitreje razvijati na gospodarskem področju in aktivneje uresničevati zavezništva v Evropski uniji in svetovni mednarodni skupnosti ter kot narod dosegli čudovite dosežke, na katere smo lahko ponosni. Da znamo in zmoremo, smo kar dvakrat dokazali z odličnim vodenjem Sveta Evropske unije.

Za našo občino lahko rečemo, da se je v obdobju samostojne Slovenije uspešno razvijala in se še razvija na številnih področjih. Za vsemi odličnimi rezultati, ki jih dosegamo, stojijo uspešni posamezniki in podjetja ter pridni in delavni občani. Tudi v Poljanah smo pred 31 leti praznovali, posadili in blagoslovili slovensko lipo, ki je v vseh teh letih zrasla in pognala močne korenine. V njeni senci se Poljanci že 31 let na kresni večer zberemo in ponosno praznujemo dan državnosti. Vsakokrat, ko praznujemo, se moramo zavedati, iz česa vsega je zrasla ta bogata žetev ter koliko ljubezni in življenj je bilo žrtvovanih za Slovenijo. Še naprej se trudimo sejati dobroto in spoštovanje.

Ljuba naša domovina Slovenija, vse najboljše ob tvojem in našem prazniku. Praznujmo tako, kakor nam je najljubše, v veseli družbi in med prijatelji. Naj naši domovini zaplapolajo slovenske zastave.
Ostanimo pogumni in srečni občani.

Pesnik Tone Pavček je zapisal:
»Sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne pod palcem skrit zaklad.
Sreča je, ko se delo dobro opravi.
In ko imaš nekoga rad.«

Anton Debeljak