Iz črne kuhinje bo zadišalo ...

25.9.2020

Črna kuhinja na dvorcu Visoko nas bo ponovno popeljala v čas naših babic in dedkov.

Jesen je ravno pravi čas, da dodamo kulinarični pridih Kavarni Visoko. Omamno bo dišalo iz črne kuhinje in pri gostu vzbujalo refleksijo ugodja, sproščenosti in domačnosti, kar so pomembne komponente kulinaričnega in turističnega doživetja. Uporabljali bomo lokalno hrano, med katero prištevamo avtohtone sorte živil, hrano, pridelano v lastni okolici, tudi na sosednjih kmetijah, ali pa celo nabrano v naravi in pogojeno z letnim časom, s katerim je sovpadala narava. S tem namenom bomo tudi v kavarni Visoko v črni kuhinji kuhali terjakov čaj, zeliščne čaje, seveda v družbi buhtljev, ocvirkovce in drobnjakove potice.
Kaj pravzaprav terjak je? Slovensko ljudsko zdravilo. Naši predniki so terjak velikokrat uporabljali, obvezen spremljevalec pa je bil tudi pri raznih obolenjih, zdravljenju gripe in pljučih bolezni ter dvigu odpornosti in hitrejšemu okrevanju po boleznih. Včasih niso imeli lekarn, ki bi nudile raznorazna zdravila, tako kot jih nudijo danes, zato so si morali pomagati sami in terjak je bil eden izmed pripravkov, ki jim je po pričevanju babic pri tem zelo pomagal. Terjak je bil obvezno živilo skoraj vsakega gospodinjstva.
Zakaj mu pravimo "naravna vitaminska bomba"? Bezeg vsebuje jabolčno in baldrijanovo kislino, grenčice, eterična olja in vitamine A, B, B1, B2 in vsem dobro znan vitamin C. Zanimivo je, da vsebuje tudi na novo odkrit vitamin J, ki naj bi preprečeval pljučnico. Bezeg pomaga proti prehladu, vročini, gripi in konec koncev celo pljučnici ter astmi. Veseli so ga tudi tisti, ki se vsako pomlad borijo proti spomladanskim alergijam. V ta namen je treba začeti bezeg uživati že ob koncu zime, verjemite, vaš organizem bo pripravljen na neprijetnosti cvetnega prahu. Bezeg uporabljamo tudi za splošno čiščenje telesa, prav pa pride tudi pri zdravljenju "mačka". V sodelovanju s kmetijo Jeran na Žirovskem Vrhu Sv. Urbana v Poljanski dolini, ki si prizadeva za čim boljšo samooskrbo in čim večjo ponudbo domačih izdelkov na trgu, bomo gostom ponudili terjak, buhtlje in ostale dobrote iz kuhinje mlade gospodinje. Ana Gantar si želi obrniti kolo v prid kakovosti življenja nas in generacij za nami, oživeti spoštovanje in zavedanje do hrane, pridelane doma, se jo naučiti uporabljati. Terjak pozna že iz otroštva, saj sta ga kuhali že njeni babici in za njegovo izdelavo uporablja prav njun recept. In buhtlji z različnimi marmeladami in drugimi nadevi, ki nas vse spominjajo na otroštvo, so tista večna sladica, ki nas vedno razveseli, tako vabljivi so in tako dišijo. B uhtlji so bili in so hit ter nas hkr ati opominjajo, kako lepo je okušati tradicijo.
Iz črne kuhinje bo zadišalo 25. septembra popoldne. Zato vas lepo vabimo na druženje v Kavarno Visoko.