Iz OŠ Poljane

24.9.2019

Novi učenci, novi projekti

Ponedeljek, 2. september, je bil prvi šolski dan za 40 prvošolcev na matični šoli v Poljanah in za 13 novopečenih šolark in šolarjev v Javorjah.

V Poljanah sta jih v šolski avli najprej pozdravila ravnateljica Metka Debeljak ter župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ki je učencem ob tem pomembnem dnevu podaril tudi slovensko zastavo z datumi, ko naj bi jo izobesili. Nekaj besed o varnosti v cestnem prometu je staršem spregovoril policist Zvone Šubic.
V nadaljevanju je sledila zelo domiselna predstava v izvedbi vzgojiteljic Tine Mlinar Rozinger in Špele Dolinar. Po igrici pa so učenci končno dočakali trenutek, ko so jih njihove nove učiteljice poklicale in povabile v učilnico. Poleg drugega dogajanja so tu prejeli rumeno rutico in pismo s skrivnostjo. Čeprav smo zdrava šola in pijemo nesladkan čaj, je bila malica sladka, tako kot se za prazničen dan spodobi. Prvi dan v šoli je bil nekoliko krajši, kot bodo ostali, saj so tudi starši imeli za svoje otroke pripravljeno še kakšno presenečenje oziroma so jim ta dan poklonili svoj čas in pozornost.

Neon
Program CAP za preventivo nasilja in zlorabe otrok, ki ga od leta 2011 izvajamo v 3. razredu, bomo dopolnili s programom »Varni brez vrstniškega nasilja« in ga združili pod skupno ime Program NEON – »Varni brez nasilja«. Cilj programa je krepiti varovalne dejavnike otrok, mladostnikov, njihovih staršev in strokovnih delavcev za zaščito otrok in mladostnikov pred nasiljem.
Program bomo izvajali v 2., 3., 5., 7. in 8. razredu.

Utrip na podružnici
Na prvi šolski dan je v Javorjah prag šole prestopilo 13 prvošolcev, ki so pogumno zakorakali na novo pot. Zbrali so se v telovadnici, kjer jih je pozdravila ravnateljica Metka Debeljak. Obiskala sta jih župan Milan Čadež in podžupan Anton Debeljak. Od njiju so v dar dobili slovensko zastavo. O varnosti v prometu pa jim je nekaj besed spregovoril tudi policist Aleš Demšar. Sledila je zabavna lutkovna predstava o prvem šolskem dnevu. Po končani predstavi smo poiskali našo učilnico. Prvošolci so izdelali male navihane pošasti in jih zamenjali za rumeno rutico, ki jo bodo pridno nosili celo šolsko leto. Kuhar Matej pa jim je, kot se za prvi šolski dan spodobi, pripravil čisto posebno malico. Dan je bil lep in želimo si, da bi se tako lepo imeli celo šolsko leto in da bi nam ta dan ostal v najlepšem spominu.
V letošnjem šolskem letu je v OŠ Poljane vpisanih 408 učencev. S tem smo prvič v zgodovini samostojne šole presegli število 400 učenk in učencev. Na Podružnični šoli Javorje se v stavbi, ki že počasi poka po šivih, šola 52 učencev. Šolska zgradba v Javorjah zares postaja pretesna za tako število učencev, predvsem pa ta prostorska stiska onemogoča sodobne oblike dela. Verjamemo, da se bodo strokovni delavci maksimalno potrudili, da bodo učenci deležni znanja v polni meri, da se bodo dobro počutili in da bodo varni. Seveda si pa vsi želimo, da se uresniči želja po novi šoli.

Trajnostna mobilnost
Od 23. do 27. septembra bo v vrtcu in na šoli v večini razredov potekal projekt Trajnostna mobilnost, ki ga organizira Ministrstvo za infrastrukturo RS s partnerji. Med glavnimi cilji projekta je spreminjanje potovalnih navad otrok in njihovih bližnjih ter zmanjševanje motornega prometa v okolici vrtcev in šol.

Danica Albreht, Maja Kokalj, Bernarda Pintar

Fotogalerija