Nagrajena toaletna mizica Eve Kokelj

22.7.2021

V tednu od 17. do 21. maja je potekal že tradicionalni Teden obrti in podjetništva (TOP) v organizaciji Razvojne agencije Sora in Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Škofja Loka. Brezplačne delavnice, okrogle mize, razstave in druge dogodke so finančno podprle vse štiri občine na Loškem.

"Iz preteklih let smo bili navajeni, da so dogodki potekali v živo in bili dobro obiskani. Letos je za nas nedvomno uspeh, da nam je vse dogodke uspelo pripraviti," je povedala Petra Dolenc iz Obrtne zbornice. Preteklo leto je dogodek zaradi koronavirusa odpadel. "Situacija nas je prisilila v spremembo celotnega koncepta programa, ki smo ga po svoji oceni uspešno prilagodili trenutnim razmeram."

Kar nekaj dogodkov je tako potekalo po spletu, na srednji šoli za strojništvo pa so pripravili delavnico z naslovom Kako hobi pretvoriti v posel in katere veščine so potrebne za uspeh na trgu. Prvič je okrogla miza, letos na temo covida-19 kot izziva za razvoj in modernizacijo podjetij na Škofjeloškem, potekala v živo preko valov Radia Sore. Odprtje razstave izdelkov dijakov Šolskega centra Škofja Loka je potekalo za zaprtimi vrati Sokolskega doma. OOZ Škofja Loka že vse od leta 2010 podeljuje tudi denarne nagrade. Letno podeli po tisoč evrov za dijake posamezne šole – Srednje šole za strojništvo in Srednje šole za lesarstvo. Na razstavi so izdelki dijakov poklicnega in tehniškega izobraževanja, ki so bili izdelani bodisi v procesu opravljanja zaključnih izpitov in poklicne mature bodisi so rezultat vključevanja dijakov v različne projekte. Srednja šola za lesarstvo je prijavila 14 izdelkov iz šolskega leta 2019/20 in 36 izdelkov iz šolskega leta 2020/21. Nagrado OOZ Škofja Loka je prejela Eva Kokelj iz Robidnice za toaletno mizico Psiha. Nagrado ŠC Škofja Loka za leto 2019/20 je za vhodna vrata prejel Janez Kokelj, prav tako iz Robidnice. Devetindvajset izdelkov je razstavila Srednja šola za strojništvo. Za šolsko leto 2019/20, ko razstave zaradi koronavirusa ni bilo, je ŠC Škofja Loka podelila nagrado Žigu Stržinarju iz Žirovskega Vrha za CNC-stroj na električni brusilnik in Mateju Oblaku z Murav, ki je izdelal hidravlični cepilnik s priklopom na bager. Kot so poudarili na ŠC Škofja Loka, so letošnji izdelki nastajali v času epidemije, v spremenjenih okoliščinah, ki so od dijakov in mentorjev zahtevali dodatno in nekoliko drugačno sodelovanje.

Po besedah Petre Dolenc so bili nekateri dogodki bolje, drugi slabše obiskani: "Res, da smo se nekako navadili na spletna predavanja, ki imajo kar nekaj pozitivnih lastnosti, a si ljudje še vseeno želijo druženja, navezovanja stikov, mreženja. Obrtniki in podjetniki so navajeni, da so tovrstni dogodki med drugim priložnost tudi za navezovanje novih poslovnih stikov." Dogajanje si želijo v prihodnosti še popestriti, morda dodati podjetniško tržnico in druge dogodke s ciljem mlade seznaniti s podjetništvom in obrtništvom.

Lidija Razložnik