Odprta cepljenja še v novembru in decembru

21.10.2021

Potem ko je v Gorenji vasi občina v septembru v sodelovanju z Zdravstvenim domom Škofja Loka kar dvakrat organizirala odprto cepljenje, ki je bilo vsakokrat dobro obiskano, na cepljenje do konca leta vabijo zdravniki koncesionarji.

Na prvem odprtem cepljenju se je cepilo 257 občanov, na drugem, ko je bil že uveden obvezni pogoj PCT, pa kar 349. "Ukrep uveljavitve pogoja PCT je zagotovo spodbudil k cepljenju predvsem tiste, ki so se za cepljenje še odločali," je visoko udeležbo komentiral direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović. "S prvim odmerkom smo cepili 173, z drugim pa 176 oseb, skupaj 349." Na voljo sta bili cepivi proizvajalcev Pfizer in AstraZeneca. "Cepivo proizvajalca Pfizer je prejelo 344 oseb, pet oseb pa cepivo proizvajalca AstraZeneca, v enem primeru je šlo za prejem prvega odmerka," je še pojasnil Stepanović, ki ugotavlja, da je konec septembra zanimanje za cepljenje povsod upadlo, in to "še pred tragičnim dogodkom s cepivom Janssen v Ljubljani". Zdaj opažajo tudi več vprašanj o samem cepivu pred cepljenjem.

Odprta cepljenja v Gorenji vasi na tri tedne
Z občine so sporočili, da bo odslej cepljenje, skladno s potrebami, organizirano vsake tri tedne na lokaciji Zdravstvenega doma Gorenja vas. "Želimo si namreč izboljšati stopnjo precepljenosti občanov, saj lahko vidimo, da skupnosti z visokim deležem cepljenih, npr. Danska, že v celoti opuščajo ukrepe, vključno z nošenjem mask, covid-19 pa je zanje preteklost," je pojasnila Elizabeta Rakovec z občinske uprave.
Po cepljenju, ki je bilo 20. oktobra, tako v ambulantah Koprivec, Šubic, Lah in Polhek nanj vabijo še 10. novembra in 1. decembra med 15. in 17. uro. Na voljo bo cepivo proizvajalca Pfizer. Cepljenje je namenjeno osebam, starim 12 let in več, ki se želijo cepiti s prvim, drugim (vsaj tri tedne od prvega odmerka) ali tretjim odmerkom, če je od drugega odmerka kateregakoli predhodnega cepiva minilo vsaj šest mesecev. Tretji odmerek priporočajo predvsem starejšim od sedemdeset let, ogroženim osebam ter drugim, ki zanj izrazijo željo.

Zaznani stranski učinki cepljenja in težave prebolevnikov
Po cepljenjih opažajo blage in prehodne stranske učinke. "Največkrat so to bolečine na mestu vboda in splošno slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v sklepih in mišicah, lahko tudi povišana telesna temperatura, ki pa običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je imunski sistem odzval na cepljenje," pojasnjuje Stepanović, ki opozarja, da imajo posledice tudi prebolevniki. "Pri prebolevnikih opažamo več globokih venskih tromboz, dolgotrajno utrujenost, težave s spominom in koncentracijo ter izgubo oziroma spremembo voha in okusa." Dodaja še: "Na Gorenjskem je za covidom zbolelo več kot 31.000 ljudi, od tega jih je več kot štiristo umrlo. Za primerjavo, cepljenih je bilo več kot sto tisoč, smrti v povezavi s cepljenjem pa na Gorenjskem ni bilo. Te številke govorijo same zase in dodaten komentar o tem, ali se je varneje cepiti ali okužiti, ni potreben. Žal bo virus ostal z nami še veliko let in se bo okužbi težko izogniti," meni Stepanović.

Po cepljenju, ki je bilo 20. oktobra, tako v ambulantah Koprivec, Šubic, Lah in Polhek nanj vabijo še 10. novembra in 1. decembra med 15. in 17. uro. Na voljo bo cepivo proizvajalca Pfizer. Cepljenje je namenjeno osebam, starim 12 let in več, ki se želijo cepiti s prvim, drugim (vsaj tri tedne od prvega odmerka) ali tretjim odmerkom, če je od drugega odmerka kateregakoli predhodnega cepiva minilo vsaj šest mesecev. Tretji odmerek priporočajo predvsem starejšim od sedemdeset let, ogroženim osebam ter drugim, ki zanj izrazijo željo.

Kdaj po cepljenju k zdravniku
Na vprašanje, na koga se lahko obrnejo tisti, ki imajo težave po cepljenju oziroma preboleli bolezni, in v katerih primerih je treba nujno do zdravnika, Stepanović odgovarja: "Če se po cepljenju pojavijo hujše zdravstvene težave – zasoplost, bolečina v prsih ali vztrajna bolečina v trebuhu, otekanje nog, vztrajen močan glavobol, zamegljen vid, številne majhne modrice, podplutbe – ali te ne izzvenijo v nekaj dneh, svetujemo, da poiščete zdravniško pomoč."

Damjana Peternelj