Pogoji za odstrel volkov se spreminjajo

23.4.2020

Državni svet je konec februarja sprejel predlog novele zakona o interventnem odvzemu medvedov in volkov iz narave, ki ga je predlagal državni svetnik Branko Tomažič. Predlog predvideva odvzem 240 (220 z odstrelom) rjavih medvedov med 1. majem in 30. aprilom 2021 ter 30 volkov od 1. maja do 31. januarja 2021.

Kot so zapisali v predlogu novele, se populacija velikih zveri v Sloveniji še naprej veča, h koncu gre tudi obdobje interventnega zakona, ki se je na nekaterih mestih izkazal za neučinkovitega. Cilj predloga zakona je enak temeljnemu interventnemu zakonu iz leta 2019 – da se interventno poseže v populaciji rjavega medveda in volka ter s tem uravnava rast gostote obeh populacij. Trenutne situacije se ne da več reševati z odstreli na podlagi odločb. Če se ne bo takoj začelo uravnavati gostote obeh populacij, bosta ti še naprej rasli in zelo verjetno povzročali vse večjo škodo tudi v naseljih, kar se je izkazalo v velikem številu škodnih primerov preteklo leto. Predlog zakona tako na novo določa obdobje predvidenega odvzema osebkov obeh vrst iz narave, spreminja pa tudi pogoje za odstrel volkov.

Po potrebi odstrel celotnega tropa
Odstrel volkov se prednostno izvaja na pašnikih ali v njihovi neposredni bližini, kadar se škoda z napadi volkov ponovi manj kot kilometer od prvega škodnega dogodka. Če se kljub odstrelu posameznih volkov, napadi volkov ponovijo manj kot kilometer od prvega škodnega dogodka, se lahko nemudoma odstreli več volkov oziroma po potrebi celoten trop. V primeru, ko je očitno, da volkulja vodi mladiče, poležene v istem letu, se odstrel volkulje ne izvaja. Pri odstrelu volkov se prednostno odstrelijo manjše živali v tropu.

Škodnih primerov čez zimo ni bilo
»Volkovi so na našem območju še vedno prisotni, sledimo jim tudi s pomočjo iztrebkov. Na srečo škodnih primerov čez zimo ni bilo,« je pojasnil Ivan Mavri, predsednik Civilne iniciative Cerkno in izpostavil: »Izkazalo se je, da je upravljanje z divjadjo nesprejemljivo in zelo slabo. Posledica tega so vse nakopičene težave z volkovi.« Župan Milan Čadež je s predlogom zakona več kot zadovoljen: »Vsa naša prizadevanja so bila pod prejšnjo vlado preslišana in to je velik, velik napredek!« Računa, da se bo takoj, ko se stanje normalizira, uredilo tudi financiranje šolskih prevozov.

Lidija Razložnik