Poletni pohodi pod Starim vrhom

22.7.2021

Pohodi pod Starim vrhom so ponovno zaživeli. Druženje na poteh in stezah se počasi vrača v nekdanje tirnice in tudi pohodniki si želijo, da se grožnja, ki še vedno napoveduje poostritev koronarazmer za jesen, ne bi uresničila.

Razmere so se toliko umirile, da so se ponovno lahko srečali na pohodu. V nekaj tednih so na seznamu kar trije. Prvi je potekal v lepem v lepem sončnem vremenu, drugi je zaradi dežja žal odpadel, tretji pa jih še čaka.

Pohod Javorje–Žetina–Javorje
Na praznik dneva državnosti jih je že tradicionalno čakala lepa pot iz Javorij čez Goro in mimo cerkve Marijinega vnebovzetja do Žetine in nazaj v Javorje. Zbralo se je kar štirideset pohodnikov, ki jih je na pot izpred farne cerkve svetega Tilna v Javorjah s prazničnim pozdravom pospremil župan Milan Čadež. Če jih je prejšnja leta vedno spremljalo slabo in deževno vreme, to za letos ni veljalo. Vreme je bilo prelepo, sončno in na občasno že precej vroče, tako da so se pohodniki z veseljem osvežili na kmetiji Andrejon in malo kasneje še pri slapu Pod Rančka. Zaključek pohoda je bil v Gostilni Blegoš v Javorjah.

Pohod na Blegoš kot nekoč
Drugi pohod je bil načrtovan le tri tedne za prvim in je tudi tradicionalen poletni obisk najvišjega očaka v občini – Blegoša. Pohod, imenovan Na Blegoš kot nekoč, ki je v vseh teh letih potekal v sončnem in poletnem vremenu, je letos žal zaradi slabega vremena odpadel. Blegoš pa seveda lahko obiščete sami, saj v sončnem vremenu nudi prelepe razglede na vso Poljansko dolino in še daleč naprej po Sloveniji.

Vabilo na pohod Med gorami
V društvu pa vabijo na naslednji pohod, ki bo v nedeljo, 1. avgusta, na dan, ko naj bi bila pod Starim vrhom prireditev Dan oglarjev, a bo praznovanje zaradi razmer tudi letos malce okrnjeno, saj bo potekal le pohod, ki se bo zaključil s slavnostnim prižigom oglarske kope in pogostitvijo (piknikom) ob kopi. Pohod, imenovan Med gorami, bo letos potekal po drugačni, precej lažji poti z manj napornimi vzponi. Nanj vabijo predvsem družine, seveda tudi vse druge. Svečano praznovanje petdesetletnice delovanja Turističnega društva Stari vrh in prireditev Dan oglarjev pa člani turističnega društva prestavljajo na prihodnje leto v upanju, da se bodo razmere do takrat umirile in bo veliko praznovanje mogoče izvesti z vsemi dogodki, ki so ob taki obletnici primerni.

Hermina Jelovčan