Poljanski mostovi navdušili občinstvo in strokovno komisijo

24.9.2019

Zasedba Strmina Express je konec avgusta na Graški Gori na že 44. mednarodnem festivalu narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra s skladbo Poljanski mostovi navdušila tako občinstvo kot strokovno komisijo in prejela bronastega pastirčka. Nagrajeno besedilo je prispevala Dunja Škofic, glasbo pa Pavel Dolenc.

Za skupino Strmina Express to ni prvi festival. Lani so se udeležili festivala Guštanj 2018 na Koroškem, kjer so se predstavili s prvo avtorsko skladbo Jutro na Blegošu. Ustanovitelj skupine Janez Dolenc je povedal, da so bili veseli bronastega pastirčka. »Nagrada je vsekakor spodbuda za nadaljnje zavzeto delo. Morda v prihodnje naredimo še korak dlje, do zlatega pastirčka.« V prihodnje si želijo še na katerega od festivalov, čeprav je predhodno potrebno kar nekaj dela in priprav. A po besedah Dolenca ansambel takrat najbolj napreduje.
Strokovna komisija je podelila priznanje tudi avtorici besedila Poljanski mostovi Dunji Škofic, sicer likovni ustvarjalki, ki navdih črpa iz okolja – Poljanske doline, kjer živi. Pred letom dni je čopič zamenjala za svinčnik in tako je nastalo trinajst pesmi. »Priznanje mi pomeni spodbudo za nadaljevanje. Pričakovala ga nisem, saj je to šele moje drugo besedilo za glasbo. Pomeni, da mi gre dobro in da lahko napišem še kaj!« O sodelovanju s skupino Strmina Express pa pravi: »Po poslušanju njihovih skladb na Youtubu se mi je zazdelo, da bi bilo dobro, če bi imeli več lastnih skladb, ena od njih pa naj bi po možnosti vsebovala tudi besedo 'strmina'. Tako je nastalo prvo besedilo z naslovom Jutro na Blegošu, pri katerem je kot mentor sodeloval Janez Dolenc, saj sem bila začetnica v pisanju besedil za glasbo. Drugo besedilo sem napisala že samostojno!«

Skupina Strmina Express v sestavi Pavel Dolenc (vokal, akustična in el. kitara), Eugen Kokelj (vokal, akustična kitara), Tilen Ržen (vokal, klavirska in diatonična harmonika, bas kitara) in Janez Dolenc (vokal, bas kitara, el. klavir, orgle) deluje vse od začetka leta 2017. Energijo usmerjajo v čim boljše nastope v živo tako po glasbeno-tehnični plati, kot tudi po prijetnem in sproščenem vzdušju, ne glede na velikost prireditve. Pohvalijo se lahko z vrhunsko izvedbo domače in zabavne glasbe, kar zahteva resno delo pri obeh zvrsteh. Do konca leta ima skupina precej nastopov, med drugim jih bomo lahko videli pri Avseniku v Begunjah, na kar so zelo ponosni. V prihodnosti si želijo tudi izdaje zgoščenke.

Lidija Razložnik