Preklic splošne epidemije bolezni covid-19

28.5.2020

Osnovni higienski ukrepi kljub preklicu ostajajo

Zaradi ugodnejše epidemiološke slike je vlada z odlokom preklicala splošno epidemijo bolezni covid-19. Ta je pri nas trajala nekaj več kot dva meseca.

Po sprostitvi potniškega prometa, odprtju teras lokalov in restavracij so se 18. maja odprle vse trgovine, v restavracijah je dovoljena strežba tudi v notranjih prostorih, prav tako so goste začeli sprejemati v nastanitvenih objektih, kjer imajo manj kot 30 sob, kampi in glampingi, hostli ter planinske koče, odprti so vrtci in šole. Spet so možni treningi za ekipne športe.
Ob upoštevanju preventivnih ukrepov so ponovno dovoljena zbiranja do 50 ljudi. Na javnih mestih pa mora organizator zagotoviti ukrepe in poskrbeti, da jih bodo ljudje upoštevali. Prepovedana ostajajo zbiranja na javnih krajih, kjer ni mogoče preprečiti minimalnih stikov med ljudmi oz. zagotoviti upoštevanja priporočil. Prepovedano je zbiranje v diskotekah in nočnih klubih ter zbiranje ljudi zaradi izvajanja aktivnosti ali programa na ali v vodi. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih prav tako še vedno ni dovoljena.
Vsi drugi ukrepi veljajo še naprej, saj nevarnost širjenja okužbe ostaja, njihovo sproščanje je predvideno 1. julija. Osnovni higienski ukrepi tako ostajajo.
Še vedno velja, da se izogibamo tesnim stikom z ljudmi, ki imajo povišano telesno temperaturo, kihajo in kašljajo, redno in temeljito si umivamo roke z vodo in milom ali uporabimo namensko razkužilo za roke, ne dotikamo se oči, nosu in ust ter upoštevamo pravila higiene kašlja. V zaprtih javnih prostorih pa nosimo masko.

Zaščitna maska del vsakdana
Masko si je potrebno nadeti ob obisku vseh vrst trgovin, pošte, cerkva, zdravstvenih domov, lekarn in bolnišnic, frizerskih, kozmetičnih in drugih lepotnih salonov ter drugih ponudnikov storitev. Pred vhodom in izhodom v vse zaprte prostore mora biti na voljo razkužilo. Za zaščitno masko mora poskrbeti vsak sam.

Uporaba maske
Uporaba in odstranjevanje maske morata biti pravilna, da ne pride do okužbe. Najprej si je potrebno dobro umiti roke z milom in vodo ali si jih razkužiti. Maska mora biti obrnjena tako, da je vgrajena kovinska žička zgoraj. Pri barvni maski mora biti bela stran obrnjena navznoter. Zanke se zatakne za ušesa, vgrajeno kovinsko žico pa pritisne ob nos, da se maska tesno prileže obrazu. Masko se drži na nosu, spodnji del se potegne pod brado. Pravilno nameščena maska mora pokriti usta, nos in brado. Ob nošenju očal se jo namesti pod očala.
Maska je namenjena enkratni uporabi. Po dveh urah oziroma ko postane vlažna, jo je potrebno zamenjati. Roke si je potrebno dobro umiti ali razkužiti tudi pred odstranitvijo maske. Masko je potrebno prijeti samo za ušesne zanke, da ne pride do okužbe, in jo vstaviti v plastično vrečko ter jo z vozlom oziroma elastiko dobro zapreti ter hraniti na varnem mestu 72 ur. Po tem času jo odvržemo v koš z mešanimi odpadki ter si ponovno umijemo ali razkužimo roke.
Maske se med uporabo ne dotika, nikoli se je ne nosi pod nosom ali brado. Ob odstranjevanju je glavo treba držati naravnost in ne gledati navzdol, saj se s tem prepreči raztros mikrobov s površine maske na obleko. Ta navodila veljajo tako za maske za enkratno uporabo kot uporabo pralnih bombažnih mask, ki se jih uporabi večkrat. Te je po uporabi treba namočiti v vreli vodi, jih ročno oprati z milom ali blagim detergentom, posušiti na zraku ter pred ponovno uporabo še polikati.

Lidija Razložnik