Rupnikova linija v letu 2019

24.12.2019

Zaščitili eksponate v utrdbi na Golem vrhu

Člani Komisije za ohranitev Rupnikove linije so se letos posvetili predvsem zaščiti lesenih eksponatov v utrdbi na Golem vrhu. Deloma je že urejen tudi bunker na vstopni točki krajše tematske poti v Gorenji vasi.

Že leta 2012 je bila ustanovljena komisija, ki skrbi za ohranitev zgodovinsko-kulturne dediščine na našem območju. Člani komisije so: prof. dr. Dušan Nečak, Boris Žnidarčič, Damjana Peternelj, Matjaž Šifrar, Janez Ržek, Bojan Šturm, mag. Zvezdan Markovič in Marjeta Šifrar.
Letos smo se posvetili predvsem zaščiti in ohranitvi eksponatov, ki so na ogled v utrdbi na Golem vrhu, na lesenih predmetih v utrdbi se je namreč razvila gliva. Relativna zračna vlažnost, obilica tekoče vode in temperatura zagotavljajo ustrezne pogoje za rast lesenih gliv. Za ogled in mnenje smo zaprosili strokovnjake Biotehniške fakultete. Njihov predlog je bil, da je vse lesene predmete potrebno odstraniti iz utrdbe, če jih želimo ohraniti. Eksponate je nujno ustrezno sanirati in jih shraniti v hladen, suh prostor.
Člani komisije so si v septembru natančno pogledali razmere v bunkerju in se dogovorili o nadaljnjem poteku odstranitve, zaščite in shrambe predmetov.
Hitro je stekla akcija in nekaj članov komisije se je pri bunkerju zbralo že konec septembra. Da s čevlji ne bi še bolj prenašali spor, so se dogovorili, da je potrebno najprej očistiti in zamenjati lesene pokrove v tleh glavnega hodnika.
Poleg nekaterih članov komisije so v akcijah sodelovali tudi drugi, ki jim je mar ohranitev naše dediščine. Ves okuženi les so iz bunkerja odstranili. Betonske pokrove so po meri razžagali in z njimi pokrili jaške, ki so bili do sedaj pokriti z lesom. Uredili so odvodnjavanje po hodnikih. Betonske plošče so podložili tudi pod mize in klopi pred vhodom bunkerja, da ne stojijo neposredno na zemlji.
V stranskih prostorih, kjer so bili odtočni kanali za umivalnice pokriti z lesom, so tega odstranili ter dostop do kanalov omejili s pocinkano verigo. Z verigo so zamenjali tudi obstoječe omejevalne vrvi.
Ugotovili so, da balinišče v bunkerju ni več v najboljšem stanju, zato so pripeljali nov pesek za balinišče, uredili odvodnjavanje na njem, nato pa vse skupaj še dobro utrdili.
Na sestanku komisije je bilo tudi dogovorjeno, da se uredi bunker na vstopni točki tematske poti pri pokopališču v Gorenji vasi. Želimo ga urediti tako, da bi izgledal kot takrat, ko je bil zgrajen. V novembru so stekla dela: najprej je bilo potrebno bunker očistiti, izdelan je opaž za notranji prostor, čaka pa ga še zunanje maskiranje.
V okviru projekta Impresije Škofjeloškega, ki ga je vodil Zavod Poljanska dolina, je izšla zgibanka na temo Rupnikove linije. Prilagojena je mlajši ciljni publiki, zato je njena vsebina igriva, ponuja pa tudi reševanje zanimivih nalog.

Vsem, ki so se trudili za ohranitev dediščine, iskrena hvala.

Marjeta Šifrar

Fotogalerija