Slovesen sprejem za prvošolce

22.9.2022

V obeh matičnih šolah v občini in njunih podružnicah so poskrbeli, da je bil prvi šolski dan nadvse slovesen zlasti za tiste, ki so prvič prestopili šolski prag.

Prvošolce, njihove starše in učitelje na obeh matičnih šolah s podružnicami sta na prvi šolski dan tudi letos obiskala župan Milan Čadež in podžupan Anton Debeljak.

Župan je 123 letošnjim prvošolcem na krajši uvodni slovesnosti zaželel uspešen in varen začetek šolskih dni ter veliko uspeha, ob tem pa jih tudi opozoril na previdnost na cesti na poti v šolo in domov. Poudaril je, da je prvi šolski dan vedno nekaj posebnega za vse, ki prvič sedejo v šolske klopi, zato si ga navadno zapomnijo za vse življenje. V trajen spomin je ob tej priložnosti prvošolcem poklonil slovensko zastavo s posvetilom. Največ prvošolcev je v šolske klopi sedlo v Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas, in sicer 48, tri prvošolce manj imajo v Osnovni šoli Poljane. V Podružnični šoli v Javorjah so sprejeli 16 prvošolcev, v Lučinah zgolj enega, posebno zadovoljni pa so bili s številom novosprejetih učencev na Podružnični šoli Sovodenj, kjer se v letošnjem šolskem letu lahko pohvalijo s kar 13 novimi učenci.

Odličen priliv prvošolcev
Trinajst učencev prvega razreda na Sovodnju se je pridružilo 38 učencem od drugega do petega razreda. V zadnjih štirih letih je to že druga zelo številna generacija prvošolcev v podružnici. Prvi septembrski dan so jih v šolo pospremili starši, v večini primerov mama in oče. Po spoznavanju s pomočjo socialnih iger so si v novem podstrešnem prostoru šole, namenjenem dramskemu krožku, ogledali kratko predstavo starejših učencev z naslovom Cinca Marinca in star papir. V učilnici so skupaj oblikovali lončke za shranjevanje risal in pisal, si nadeli rumene rutice, prejeli diplomo prvošolca ter se posladkali s sladoledom. Pred šolo so starejši učenci za vse skupaj še peli in deklamirali. Zbrane so nagovorili gostje, ravnatelj Izidor Selak, župan Milan Čadež in policist Boštjan Peternelj. Poudarili so skrb za varnost učencev tako na prometnih površinah kot drugod, kjer se gibljejo. Župan jih je s podarjeno zastavo nagovoril tudi k njenemu izobešanju ob državnih praznikih.

Mateja Rant, Milka Burnik