Subvencije Eko sklada

25.3.2021

Za občane ima Eko sklad na voljo tako subvencije kot ugodne kredite za ukrepe energetske prenove.

Eko sklad je javni sklad, katerega ustanovitelj je država. Namen ustanovitve sklada je varovanje in ohranjanje okolja predvsem s stališča energetike. Prav raba energije namreč močno vpliva na okolje, v katerem živimo. Vloga sklada je pomoč in spodbujanje občanov pri prehodu na obnovljive vire energije, učinkoviti rabi energije ter pri prehodu v trajno mobilnost.

V ta namen ima sklad organizirano mrežo energetskih svetovalcev po vsej Sloveniji, katerih namen je občanom svetovati glede izbire ukrepov, s katerimi bodo zmanjšali porabo energije ali prešli na uporabo obnovljivih virov energije. Svetovalci so občanom lahko tudi v pomoč pri prijavi na razpise Eko sklada.

Za občane ima sklad na voljo subvencije in ugodne kredite za ukrepe energetske prenove. Na področju ogrevanja so tako na primer na voljo subvencije in krediti za kurilne naprave na lesno biomaso, za priklop na daljinsko ogrevanje, za vgradnjo sistema za prezračevanje z vračanjem toplote, za vgradnjo toplotne črpalke in za namestitev solarnega ogrevnega sistema. Za kurilno napravo je subvencija od 20 do 60 odstotkov oziroma do maksimalno 2000 oziroma 5000 evrov. Pri prenovi lahko pridobite subvencije za izolacijo fasade, strehe ali podstrešja in za zamenjavo oken z novimi okni z lesenimi okvirji. Pri zamenjavi okna je subvencija do 20 odstotkov naložbe in največ 150 evrov na kvadratni meter zamenjanih oken. Za prenovo fasade je vrednost subvencije tudi 20 odstotkov naložbe in največ 12 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije. Novovgrajena fasada mora skupaj z obstoječo zadostiti zahtevanim kriterijem izolativnosti. Za socialno šibka gospodinjstva pa je za nekatere ukrepe na voljo tudi 100-odstotna subvencija. Sklad ima na razpolago tudi subvencijo ali kredit za nakup novega električnega avtomobila. Subvencija je tu odvisna od kategorije vozila. Na voljo so tudi subvencije za male sončne elektrarne.

Za podrobnejše podatke je najbolje, da se oglasite pri energetskem svetovalcu, pristojnem za vaše območje. Kontakti so navedeni na povezavi ali jih preverite na spletni strani Eko sklada.(Vir: Eko sklad).

Anton Marc, Lokalna energetska agencija Gorenjske