Tavčarjev večer v Dvorcu Visoko

23.9.2021

Slovenija je letos gastronomska regija in v Dvorcu Visoko so izkoristili priložnost, da se tudi dvorec predstavi in doda svoj delež na področju zdravega in sonaravnega bivanja v lokalnem okolju ter trajnostnega razvoja gastronomije.

Zadnji petek v avgustu je bilo po dolgem času slišati žvenket jedilnega pribora in kozarcev tudi v prostorih Dvorca Visoko. Lahko bi rekli, da prvič, odkar so tam gospodarili Tavčarjevi. 

Dogodek smo tematsko zasnovali; letos namreč mineva 170 let od rojstva Ivana Tavčarja in v sodelovanju s Pavletom Hafnerjem smo sestavili Tavčarjev meni v prepletu z visoško in meščansko kuhinjo. Večer ob dobrodošlici z zeliščnim maslom na ajdovem kruhu in bukovim likerjem smo začeli v preddverju dvorca, nadaljevali pa v baročno poslikani poročni dvorani in novih prostorih kavarne. Ponovno smo oživili nekatere jedi, kot so pekljani goveji jezik na mariniranem zelju, pemska ali francoska župa, visoška pečenka in posebna sladica, imenovana ocvrte suhe slive z mandlji v vinski omaki, ki so ji kuharji dodali še metin sladoled. Za res dobre okuse in sodobno garnirane jedi sta poskrbela lokalna kuharja, seveda pa smo namenili pozornost tudi vsem sestavinam, ki so jih zagotovili lokalni ponudniki. Res je bilo lepo gostiti zajetno družbo gostov, ki so v prelepi 'Tavčarjevi obednici' in današnji kavarni uživali v okusih Poljanske doline in prijetnem druženju. Ob zaključku večera pa smo pod kozolcem gostili še Kulturno društvo Sovodenj, ki je obiskovalce popeljalo skozi kratko predstavo z naslovom Pepelka po poroki. Dvorec Visoko nas v vsej svoji veličastnosti navdihuje, da tovrstne dogodke snujemo tudi naprej.

Župan Milan Čadež je kulinarični večer označil za prijetno presenečenje. "V naši viziji razvoja Dvorca Visoko nismo pričakovali, da se bo vse odvijalo tako hitro. S postavitvijo ekipe pod vodstvom Martine Ambrožič Tušar se stvari premikajo v pravo smer." Spomnil je, da so v dvorcu hrano znova stregli po več kot štiridesetih letih, pri čemer ga je navdušila tudi izbira jedi, s katero so oživili tradicijo iz časov, ko so na dvorcu gospodarili Tavčarjevi in še prej Kalanovi. Dotaknil se je še mejnikov, ki so zaznamovali postopno oživljanje dvorca, od prve poroke na Visokem do festivala praženega krompirja, ki je privabil več kot pet tisoč obiskovalcev, pa razglasitve za kulturni spomenik državnega pomena in odprtja kavarne. "To so mejniki, ki so zgodbo dvorca pripeljali tako daleč, da bo z obnovo še gospodarskega poslopja in večnamenske dvorane v kletnih prostorih to postal prostor prijetnega druženja in posebne ponudbe, za kar si vsi prizadevamo in kar dokazuje, da so vsa vlaganja v dvorec v preteklih desetih letih potekala v pravi smeri," je poudaril župan in dodal, da bodo v prihodnje z novim mostom čez Poljansko Soro na mestu, kjer je bil že včasih, objektu zagotovili še lasten dostop.

Martina Ambrožič Tušar, Mateja Rant

Fotogalerija