Tradicionalne poletne prireditve v Poljanski dolini

23.7.2020

V Poljanski dolini vsako poletje poteka kar nekaj tradicionalnih prireditev. Letos so zaradi izjemne situacije, nastale zaradi covida-19, odpovedane ali pa bodo izpeljane s prilagoditvami.

Praznik žetve
Praznik žetve, etnološka prireditev v izvedbi Turističnega društva Žirovski Vrh, ki že 23 let tradicionalno poteka zadnji konec tedna v juliju, bo letos izpeljana nekoliko drugače. V želji, da ne prekinejo tradicije tega tridnevnega dogodka, ga bodo izpeljali na prilagojen način, je povedala Lucija Kavčič, programska vodja prireditve. Dogajanje bo tako potekalo na drugi lokaciji, na eni od domačij na Žirovskem Vrhu, kjer še sejejo žito. Izvedeno bo le za člane Turističnega društva Žirovski Vrh, ki bodo svoje moči tokrat usmerili v snemanje promocijskega filma na temo žetve.

Dan oglarjev
Dan oglarjev Turistično društvo Stari vrh tradicionalno organizira vsako prvo nedeljo v avgustu. Letos bo prireditev potekala že 49. leto, vendar pa zaradi aktualnih razmer ne bo vključevala bogatega kulturno-etnografskega dogajanja, kot so ga obiskovalci vajeni iz preteklih let. Kot je povedal Tomaž Ažbe, predsednik TD Stari vrh, bodo kopo vseeno tradicionalno zakurili in ob upoštevanju omejitev in priporočil NIJZ pripravili interni dogodek za člane društva. Kopa se bo kuhala okoli deset dni, v tem času pa bo možen ogled in pogovor s koparjem.

Večer slovenskih podoknic in semanji dan na Hotavljah
Turistično društvo (TD) Slajka Hotavlje vsako prvo soboto in nedeljo po godovanju sv. Lovrenca (10. avgusta) tradicionalno prireja kulturno-zabavno prireditev. V soboto je Večer slovenskih podoknic, prireditev pa se nadaljuje v nedeljo z druženjem. Prireditve, s katero se trudijo ohranjati kulturno in naravno dediščino, letos po besedah predsednika TD Slajka Hotavlje Petra Pogačnika zaradi sprejetih ukrepov v zvezi virusom covid-19 ne bo. 

Gorsko hitrostna dirka Lučine
Vsakoletne gorsko hitrostne preizkušnje v organizaciji AMD Zvezda letos zaradi aktualnih razmer v zvezi s covidom-19 ne bodo organizirali, je sporočil Primož Tavčar, predsednik organizacijskega odbora.

Pohod in srečanje z razgledom 
Društvo podeželja Kladje je do sedaj 15. avgusta že sedemkrat organiziralo Pohod in srečanje z razgledom. Letos pa ga zaradi posebnih razmer, kot nam je sporočila predsednica Društva podeželja Kladje Beti Miklavčič, ne bo.

Pohod Cvetje v jeseni
Pohod Cvetje v jeseni v organizaciji Zavoda Poljanska dolina bo zadnjo nedeljo v avgustu v primeru lepega vremena organiziran v skladu z omejitvami in priporočili NIJZ, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale.

Srečanje citrarjev in harmonikarjev 
Za srečanje citrarjev in harmonikarjev na Ermanovcu je rezerviranja prva nedelja v septembru. Lovro Telban, predsednik Planinskega društva Sovodenj, je povedal, da bodo v letošnjem letu glasbeniki lahko zaigrali, če bodo to dopuščale aktualne razmere.

Jera Miklavčič

Fotogalerija