Uporabne informacije ob epidemiji COVID -19

23.4.2020

ČvekiFON za starejše

Aprila je zaživel brezplačni klepetalnik za starejše ČvekiFON. Gre za prvi in edini klepetalnik za starejše na telefonski številki 080 38 07, ki jih poveže s sogovornikom iz Slovenije. Simbioza in Humanitarček sta klepetalnik vzpostavila zaradi osamljenosti in socialne izolacije starejših, ki se je med epidemijo še poglobila. Številni žal niso vešči socialnih spletnih omrežij ali pa nimajo dostopa do interneta, ki drugim starejšim v tem obdobju krajša čas in pomembno vpliva na občutek socialne vključenosti. Sistem zagotavlja anonimnost, saj je telefonska številka skrita. Deluje vse dni v tednu med 8. in 20. uro. Projekt so podprli A1 Slovenija, Telekom Slovenije, T-2, Telemach, Novatel, Softnet in Detel. Kot projekt nacionalnega pomena ga je prepoznalo in podprlo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Posvet z zdravnikom na daljavo

Glede na trenutno obremenjenost našega zdravstvenega sistema s koronavirusom je mlado tehnološko podjetje NYD iz Ljubljane ponudilo posvet z zdravnikom na daljavo. Rešitev, katere uporaba je brezplačna, je v tujini na voljo že dlje časa. NYD pomaga pri bolečinah in simptomih, ki jih je mogoče opredeliti na daljavo, brez fizičnega pregleda. Postopek poteka v nekaj enostavnih korakih. Uporabnik na spletni strani https://nyd.care/ izbere zdravstvenega sodelavca in prost termin ter izpolni vprašalnik, s katerim potrdi termin. Izbrani zdravnik po e-pošti pošlje povezavo za videoklic ob izbranem terminu. Pomoč nudijo zdravniki, zobozdravniki, fizioterapevti, psihologi in drugi strokovnjaki.

Pogosto zastavljena vprašanja
- S kakšnimi težavami se lahko obrnem na NYD?
Glede na trenutno situacijo v svetu zaradi izbruha SARS-Cov-2, se zaradi težav, ki niso povezane s to boleznijo, težje obrnete na zdravnika. V primeru, da ste se znašli v tej situaciji, vam ponujamo enostavno možnost varnega in brezplačnega posveta iz udobja vašega doma. Na nas se lahko obrnete z vsemi težavami, ki niso življenjsko ogrožujoče.
Ali mi lahko predpišete recept za zdravilo?
Za možnost predpisovanja zdravil se, prosimo, individualno pogovorite z zdravstvenim sodelavcem.

- Kdo so zdravstveni sodelavci, ki svetujejo?
Zdravstveni sodelavci se srečujejo z najrazličnejšimi težavami svojih pacientov in strank. Zdaj pa bodo z veseljem brezplačno pomagali tudi vam in na ta način pomagali pri omejevanju kontakta z drugimi osebami.
Delovni čas
Nimamo fiksnega delovnega časa, trudili pa se vam bomo pomagati čim večji del dneva.

- Ali lahko storitev uporabim za svojega bližnjega, npr. za svojega otroka?
Če imate bližnjega, ki ni vešč osnovne uporabe računalnika, lahko vprašalnik izpolnite v njegovem imenu in prisotnosti ter mu zagotovite video klic, pri katerem pa mora biti prisoten. Prosimo vas, da upoštevate splošna priporočila, ki veljajo za omejevanje prenosa okužbe s Covid-19 in svojih bližnjih ne izpostavljate možnosti okužbe.
Kadar želite posvet za svojega otroka, vas prosimo, da izberete specialista pediatra.

L. R.

Pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov

Mnogo samozaposlenih, družbenikov, verskih uslužbencev in kmetov, ki zaradi epidemije COVID-19 niso mogli in/ali ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, je upravičeno do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov.

Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev davkov je na voljo na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31. maja 2020. Za koriščenje obeh omenjenih ugodnosti je treba na Finančno upravo RS poslati posebno izjavo le preko eDavkov (prek spletnega portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki). Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. V eni izjavi se uveljavljata obe ugodnosti.

Mesečni temeljni dohodek
Če bo izjava vložena do 18. aprila za marec, bo denar nakazan na TRR 25. aprila, če bo izjava vložena od 19. do 30. aprila za marec in/ali april, bo denar nakazan na TRR 10. maja, če pa bo izjava vložena v obdobju od 1. do 31. maja za marec in/ali april in/ali maj, bo denar nakazan na TRR 10. junija.

Oprostitev plačila prispevkov
30. aprila je rok za predložitev izjave za oprostitev za marčevske (od 13. marca dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. aprila in 20. maja.
31. maja pa je rok za predložitev izjave za oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija.

Za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov je treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov. Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve ZIUZEOP. Finančna uprava bo to upravičenost preverjala po davčni kartici zavezanca na dan 9. april 2020.
Vse zadeve (vprašanja, preverjanja itd.) s Finančno upravo lahko urejate prek klicnega centra – za fizične osebe na številki 08 200 1001, za pravne osebe pa na številki 08 200 1003 prek elektronske pošte uradov.

OOZ Škofja Loka brezplačno svetuje

Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka (OOZ Škofja Loka) vsem, ne glede na članstvo, daje brezplačne nasvete in informacije glede pogojev za opravljanje dejavnosti, delovnopravnih postopkov ter uveljavljanja državnih ukrepov za blažitev posledic razglašene epidemije v gospodarstvu.

Kontaktni podatki:
- telefonske številke: 04/50-60-200, 04/50-60-205, 040/896-686, 041/441-098
- e-naslov: ooz.sk.loka@siol.net

OOZ Škofja Loka tako na svoji spletni strani tekoče objavlja informacije o ukrepih za pomoč gospodarstvu, koristne informacije pa so zbrane tudi na strani. Prav tako jih lahko spremljate tudi na Facebook strani.

Pisarna je za obisk strank trenutno še vedno zaprta, vendar pa vloge za licence, dovolilnice, obrtna dovoljenja, evropska potrdila, vloge za vpis v imenik vodij del in vse ostale vloge sprejemajo po pošti in po e-pošti.

Predhodne informacije lahko interesenti najhitreje dobijo po telefonu. Vse zahteve obravnavajo in rešujejo v najkrajšem možnem času.