V šolo z nasmehom pod maskami

25.9.2020

Šolsko leto 2020/2021 je prelomno v zgodovini ne samo slovenskega, ampak evropskega in svetovnega šolstva. Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas je skozi šolska vrata 1. septembra kljub izrednim razmeram vstopilo 61 prvošolcev.

Prvi šolski dan je na centralni šoli v Gorenji vasi potekal na novem športnem igrišču. Ločeno po oddelkih so povabili vseh 51 prvošolcev in njihove starše. Prvošolce so sprejeli ravnatelj, župan in njihovi učitelji. Ravnatelj se je v pozdravnem govoru dotaknil tudi letošnjih izrednih razmer. Župan je vsakemu prvošolcu izročil slovensko zastavo in jim namenil nekaj spodbudnih besed. Učenci so nato skupaj z učitelji odšli v šolo ter si ogledali garderobe in učilnico. Na mizah so jih pričakali rutica, barvice, flomastri, šolska publikacija, delovni zvezki in zvezki. Vsak si je nadel svojo rutico, nato pa prejel diplomo ob sprejetju na gorenjevaško šolo. Sodelovali so v različnih zabavnih spoznavnih igrah. Učiteljica Kristina Bogataj jih je odpeljala v pravljični svet kamišibaja s predstavo o Mavrični ribici. Na koncu je vsak prvošolec izdelal prvi likovni izdelek – ribico s svetlečo lusko. Vsi so uspešno zaplavali v svet znanja.

V Lučinah štirje prvošolci
Na vabilu za prvošolce Podružnične šole Lučine je bil zapisan del pesmice Zvezdane Majhen, ki povzema šaljivo in resno plat šole:
Mesec september z vetrom zapleše
in prvošolcem laske počeše –
malo na levo, malo na desno,
malo za šalo, malo pa resno.
Mesec september je laske počesal štirim fantom (deklic to leto ne bo). Na sprejemu so jih nagovorili vodja podružnice Martina Jelovčan, ravnatelj Izidor Selak in župan Milan Čadež. Sledil je program, ki so ga pripravili učenci od drugega dopetega razreda. Ker bo v kombiniranem oddelku prvega in drugega razreda deset učencev, so se drugošolci posebej zanje naučili gibalno igrico Prstov deset. Ravnatelj Izidor Selak in učiteljica prvega razreda Breda Gruden sta jim ob koncu razdelila darila in rumene rutice, nato pa so se še posladkali.

Šolski prag prvič prestopilo šest učencev
Na Podružnični šoli Sovodenj je letos v prvi razred zakorakalo šest prvošolcev. Skupaj s starši so se privajali novi učilnici in socialnim igram. Preskusili so se v ročnih spretnostih, ob pomoči staršev dokončali Ostržkovo glavo in se urili v natikanju obročka na igračin nos. Drugošolci so novim bodočim sošolcem v oddelku zaigrali lutkovno predstavo Kakor napravi stari, je vedno prav. Na koncu so se zbrali pred šolo, kjer so najstarejši učenci zaigrali na orffove inštrumente in povedali nekaj lepih misli o šoli. Vse učence, učiteljice in starše sta nagovorila ravnatelj Izidor Selak in župan Milan Čadež. Prvi je najmlajše spomnil, da stopajo na pot večje samoodgovornosti zase, drugi pa je prvošolcem podaril slovenske zastave in vse opogumil za vestno delo v prenovljeni lepi šolski stavbi.

Nina Dolenc

Fotogalerija