Za obnovo Petrinje tudi gorenjski les

25.3.2021

Sloles, slovensko lesno združenje, je za prizadete v potresu v Petrinji z okolico za obnovo ostrešij vsaj štiridesetih hiš darovalo okrog tristo kubičnih metrov lesa. Akciji so se pridružili tudi gorenjski lesarji, ki so les na tovornjake naložili na žagi Darka Gateja v Železnikih.

Direktor združenja Sloles Edo Oblak iz podjetja Breza commerce je povedal, da so se odločili, da bodo v okviru Drvnega klastra, ki združuje lesno industrijo na Hrvaškem, pomagali tistim, ki jih je potres najbolj prizadel. Določeni regijski vodje so poskrbeli za zbiranje lesa po vsej državi. Iz občine Gorenja vas - Poljane so sodelovali Ivan Šubic (Gisa), Tomaž Božnar (Žaga Božnar, Dolenčice) in Breza commerce; iz škofjeloške občine so se pridružili Marko Dolenc iz Gabrovega, Gregor Kordež, Primož Mesec (Ekoles, Rovte v Selški dolini) in Roman Štremfelj iz Grafičnega butika; iz Železnikov Lesarstvo Gatej Darko in Boris Mesec (Mebor), iz Bohinja pa Lip Bohinj. Les so za odpremo zbrali in naložili v Železnikih. Skupno je po vsej državi sodelovalo okrog šestdeset podjetij, večinoma članov Slolesa, in Slovenski državni gozdovi s hčerinskim podjetjem Snežnik.

"Tretjega marca smo z zbirnega mesta v Straži pri Novem mestu konvoj devetih naloženih kamionov odpremili proti Petrinji. Darovali smo predvsem rezani les za obnovo streh, deske za ostrešje, letve raznih dimenzij, tramove, opažne plošče, parket …," je povedal Oblak. Konvoj so simbolično predali hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji Borisu Grigiću, ki ga je predal naprej predsedniku Slovenskega lesnega združenja Sloles Danilu Knapu; ta je kot eden od voznikov predajo nadaljeval ob zaključku potovanja v hrvaški Petrinji. Na dogodku so bili prisotni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman ter predstavniki Slolesa in podjetij donatorjev. "Akcijo smo izpeljali, kljub temu da v lesni industriji primanjkuje hlodovine in marsikatera žaga stoji, a je bil odziv donatorjev stoodstoten," je zadovoljen Oblak, ki verjame, da bi se tudi Hrvaška odzvala enako. Na spletni strani SLOLES obširneje predstavljena akcija ne bo edina – predvidoma v oktobru bodo prizadetim družinam odpremili še dve leseni hiši.

Damjana Peternelj