Zaščita električnih naprav pred udarom strele

21.7.2022

Nekatere dele Slovenije so v zadnjem obdobju prizadele močne nevihte z udari strel, poletne nevihte pa nas bodo spremljale tudi v prihodnje. Posledica udarov strel so pogosto tudi poškodovani ali popolnoma uničeni modemi, televizorji, igralne konzole in računalniki, opozarjajo na Telekomu Slovenije.

V Sloveniji na leto zabeležimo okrog 60 tisoč udarov strel. Na Telekomu Slovenije zato uporabnikom svetujejo, da ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust elektronske naprave izklopijo iz telekomunikacijskega in električnega omrežja ter jih tako zaščitijo pred udari strel.

»S toplimi dnevi se možnost močnejših neviht z udari strel poveča, tako da je udarov strel poleti lahko tudi do šestkrat več kot v preostalih mesecih. Zato je pomembno, da pred nevihto ali odhodom na dopust uporabniki elektronske naprave izklopijo iz vseh vtičnic – tako klasičnih za električno napajanje kot iz telekomunikacijskega omrežja,« poudarjajo na Telekomu Slovenije in dodajajo, da je izklop naprav iz omrežja najzanesljivejša zaščita pred udari strel, kar velja tudi v primeru uporabe prenapetostne zaščite. Obenem pa nudijo tudi brezplačno SMS-obveščanje o možnosti udara strel. »Uporabnikom, ki so hkrati naročniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije, je na voljo brezplačna storitev Strela alarm, ki temelji na sistemu Scalar. Gre za sistem, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.« Kot so pojasnili, z vklopom storitve uporabniki prejmejo SMS-sporočilo, ki jih vnaprej opozori na možnost udara strel na območju, kjer imajo fiksni priključek, tako da lahko naprave pravočasno izklopijo iz omrežja. Na prejemanje brezplačnih SMS-opozoril se je mogoče naročiti tako, da na številko 041 145 000 pošljejo SMS s ključno besedo STRELA, naredijo presledek in navedejo svoje uporabniško ime za fiksne storitve Telekoma Slovenije, na primer: STRELA novakj.

Mateja Rant