100 let Visoške kronike – Vest na preizkušnji

6.5.2019

Dogodki skozi vse leto in kar dve uprizoritvi

2. aprila je bila v prostorih bodoče kavarne na dvorcu Visoko novinarska konferenca, na kateri so bili predstavljeni dogodki ob praznovanju 100-letnice izida zgodovinskega romana Visoška kronika. Pester izbor dogodkov bo potekal vse do konca leta pod skupnim naslovom 100 let Visoške kronike – Vest na preizkušnji.

Uvodoma je zbrane nagovoril župan Milan Čadež in pojasnil informacijo o veliki najdbi na Visokem – kovani skrinji z zlatniki. Informacija je bila prvoaprilska šala, skrinja pa bo na ogled v prostorih kavarne vse do konca leta. »Visoška skrinja z zlatniki še vedno buri duhove. Še vedno ne vemo zagotovo, ali se skrinja nahaja tu ali ne. Jaz trdno verjamem, da taka skrinja z zlatniki nekje obstaja,« je še povedal Čadež.
Pri pripravi letošnjega praznovanja sodeluje enaka ekipa, kot je sodelovala pri praznovanju 100-letnice Cvetja v jeseni. Projektno skupino sestavljajo predsednica Milena Alič, Valentin Bogataj, Anton Debeljak, Lucija Kavčič, Franc Miklavčič, Polona Peternelj, Goran Šušnjar, Marjeta Šifrar in Milan Čadež.

»Naš cilj je, da letošnje leto naredimo pestro z dogajanjem, ki bo zanimivo tako za naše občane kot tudi širšo javnost, ki bo predstavilo Visoko, ne samo kot mesto dogajanja te zgodbe, temveč kot pomembno, zanimivo destinacijo za turiste, raziskovalce, zgodovinarje in ljudi, ki si želijo iti samo malo v naravo,« je pojasnila Milena Alič. K sodelovanju so povabili društva, različne ustanove iz lokalnega okolja in izven. Datumi nekaterih pomembnejših dogodkov so že znani, drugi so določeni po mesecih. Še vedno so k sodelovanju povabljena tudi druga društva, ki bi želela svoje aktivnosti povezati s 100-letnico romana Visoška kronika.

Odprtje kavarne na Visokem
Najbolj programsko pestra sta maj in junij. Maja bo TD Žirovski Vrh organiziral tradicionalni pohod skozi Zalo z igranimi odlomki iz Visoške kronike. Ddr. Igor Grdina bo pripravil širši oris takratnega časa v Evropi in na Slovenskem ozemlju ter v Poljanski dolini na zgodovinskem večeru 9. maja v Poljanah. V maju je predvideno tudi odprtje kavarne na Visokem. Junija bo Klekljarsko društvo Deteljica pripravilo razstavo čipk.

Poleti bosta dva pohoda, prvi na Visoko v organizaciji Društva upokojencev za Poljansko dolino, drugi, Cvetje v jeseni, pa 25. avgusta. Za osnovnošolce bosta razpisana likovni in literarni natečaj. V primeru lepega vremena se bodo na Trgu Ivana Regna odvijali bralni večeri.

Dopolnjena muzejska zbirka
V Loškem muzeju je vse od leta 2016 na ogled stalna muzejska zbirka Visoška domačija pripoveduje. Ob 100-letnici povesti Cvetje v jeseni je bila zbirka dopolnjena s knjižno polico z deli iz Tavčarjeve visoške knjižnice. »Letos, ob 100-letnici romana Visoška kronika, pripravljamo intervencijo v stalno zbirko Visoška domačija pripoveduje na temo uprizoritev Visoške kronike in predavanje o Ivanu Tavčarju v jesenskem času. V okviru projekta Impresije Škofjeloškega pa je v teku pedagoški program za višje razrede OŠ, ki se bo odvijal na Visoški domačiji,« je izpostavila Marija Demšar, strokovna sodelavka za pripravo kulturnih projektov v Loškem muzeju Škofja Loka in vodja programa 80-letnice Loškega muzeja.

Uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju
KD dr. Ivan Tavčar iz Poljan bo ob 100-letnici romana pripravil več dogodkov, predsednik društva Goran Šušnjar je na kratko predstavil dva, in sicer enega pomembnejših dogodkov – uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju junija ter gostovanje SNG Drama Ljubljana z uprizoritvijo Visoške kronike pred dvorcem Visoko 21. junija. V primeru slabega vremena bo uprizoritev v telovadnici Poljane. »Poljanci smo ponosni, da bomo ta dogodek organizirali na tako enkratni lokaciji – na Visokem z elitnim ansamblom.« Kot je še pojasnil Šušnjar, je organizacija tovrstnega dogodka za društvo izziv, saj delajo prostovoljno, a so si to zastavili kot povezovalni projekt celotnega kraja in vseh prebivalcev.

Lidija Razložnik

Napoved dogodkov ob 100-letnici izida visoške kronike:

2. 5. ob 9. uri: Pohod skozi Zalo z igranimi kratkimi odlomki iz Visoške kronike (TD Žirovski vrh). 
9. 5. ob 19. uri: Zgodovinski večer v Poljanah z ddr. Igorjem Grdino o razmerah v Evropi, na Slovenskem in Poljanskem v času dogajanja zgodbe v Visoški kroniki (Občina Gorenja vas - Poljane, Glasbena šola Škofja Loka).
V maju: Odprtje kavarne in slaščičarne na Visokem (Zavod Poljanska dolina).
V juniju: Razstava čipk Klekljarskega društva Deteljica Gorenja vas.
Drugi teden junija: uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju v dramski priredbi in režiji Andreja Šubica v Poljanah (KD dr. Ivan Tavčar Poljane).
21. 6.: Gostovanje SNG Drama iz Ljubljane s predstavo Visoška kronika v režiji Jerneja Lorencija na Visokem (KD dr. Ivan Tavčar Poljane).
6. 7.: Srečanje na Kmetiji Okršlan v organizaciji Društva upokojencev za Poljansko dolino, ki ga bodo popestrili s kulturnim programom, obarvanim na temo Visoške kronike.
Sredi avgusta: Razstava na temo uprizoritve Visoške kronike (Loški muzej Škofja Loka). 
25. 8.: Pohod Cvetje v jeseni (Zavod Poljanska dolina in KD dr. Ivan Tavčar Poljane).
5. 9. ob 18. uri: predavanje o Ivanu Tavčarju na Visokem (Biljana Ristić, Loški muzej Škofja Loka).
V septembru: likovni in literarni natečaj za osnovnošolce.
Sredi septembra: Bralni večeri na trgu Ivana Regna v Gorenji vasi (Krajevna knjižnica Gorenja vas).

Fotogalerija