Aktualno

24.3.2023

Povišanje cen programov vrtca

Na zadnji seji občinskega sveta so potrdili tudi predlog spremembe cen programov vrtca. Po besedah Anje Hren z občine so bile dosedanje cene v veljavi od decembra 2021. »Letos pa je prišlo do sprememb na področju plač in prav stroški dela predstavljajo več kot 80 odstotkov cene programov vrtca, zato je povišanje cen programov nujno. Poleg tega so višji tudi stroški materiala, storitev in živil.« Cene so se povišale različno glede na program, v povprečju za dobrih 14 odstotkov. Nova cena za prvo starostno obdobje znaša 584,60 evra, za drugo starostno obdobje 438,82 evra in za kombinirani oddelek 466,20 evra. Nove cene veljajo od 1. februarja dalje, v rebalansu proračuna pa bo po besedah Anje Hren treba zagotoviti še dodatna sredstva, po sedanjih ocenah okrog 30 tisoč evrov. Lani je sicer občina za sofinanciranje predšolske vzgoje namenila približno 1,4 milijona evrov.

Tipizirane vreče je mogoče prevzeti do konca maja

Občina Gorenja vas - Poljane obvešča uporabnike storitev zbiranja komunalnih odpadkov, ki mešane komunalne odpadke in/ali embalažo oddajajo v tipiziranih vrečah, da se letos rok za prevzem vreč izteče 31. maja. Vreče je mogoče prevzeti na sedežih krajevnih skupnosti v času uradnih ur.
Na ekološke otoke je treba odpadke v vrečah oddati dan pred odvozom ali na dan odvoza do 6. ure zjutraj. Na občini namreč opozarjajo, da ekološki otok ni smetišče, saj opažajo, da se odpadki v vrečah na otoku pogosto pojavijo že dan ali dva po odvozu, čeprav vsa gospodinjstva od občine enkrat na leto po pošti prejmejo razpored mesečnega odvoza posameznih odpadkov, ki že več let poteka po ustaljenem urniku. »Zato bi pričakovali, da bi vsak že brez prejetega obvestila poznal oddajni dan v določenem tednu meseca za embalažo ali ostanek komunalnih odpadkov.« Prepričani so, da pri odlaganju vreč v dneh, ko ni predviden odvoz, torej ne gre več za pomoto, temveč načrtno neodgovornost uporabnikov ekološkega otoka. »Otoki niso namenjeni skladiščenju občutljivih vreč za daljši čas, saj jih trgajo živali, ki raztresejo in razvlečejo vsebino,« še opozarjajo na občini.
Mateja Rant

Oživitev Poti na Goro

V okviru projekta Crngrob naokrog, ki ga Razvojna agencija Sora izvaja s škofjeloško izpostavo JSKD, društvom Lonka Stara Loka, Loškim muzejem, Župnijo Stara Loka in Občino Škofja Loka, so lani v štirih cerkvah na Škofjeloškem, med drugim v cerkvi na Gori, izvedli različne vsebine. Letošnje aktivnosti pa so po besedah vodje projekta Kristine Miklavčič usmerjene predvsem v dve tematski poti. »Pot v Crngrob bomo z digitalizacijo približali sodobnim uporabnikom, na Poti na Goro pa preverili vse trase poti iz različnih izhodišč in vključene deležnike ob teh trasah ter jo vsebinsko nadgradili. Vse, ki lahko prispevate k ponudbi ob/na poti, vabimo k sodelovanju.«