Aktualno

20.4.2023

Oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

Občinska uprava Občine Gorenja vas - Poljane posebej obvešča, da lahko lastniki novozgrajenih stanovanjskih objektov na občino vložijo vlogo za petletno oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju NUSZ). Petletna doba oprostitve plačevanja NUSZ začne teči z dnem prijave stalnega prebivališča, upošteva pa se od dneva vložitve popolne vloge. Plačila so na osnovi oddane vloge oproščeni tudi prejemniki socialnih pomoči Centra za socialno delo in lastniki objektov, ki so jih prizadele elementarne nesreče. Obrazec vloge za oprostitev je zavezancem na voljo na spletni strani občine v rubriki Obrazci in vloge/Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča – NUSZ.

Sedmega maja vsi na Blegoš

Planinsko društvo (PD) Gorenja vas, ki bo v prihodnjem letu zaznamovalo pol stoletja delovanja, se pospešeno pripravlja na že 46. Spominsko-rekreativni pohod na Blegoš, ki ga 7. maja organizira v sodelovanju s PD Škofja Loka.
Člani društva bodo pripravili zanimiv kulturni in spremljevalni program, ki bo potekal pri koči in okoli nje. Kulturni program bo sooblikovala folklorna skupina s Sovodnja, ki deluje v okviru TD Sovodenj. »Glede na to, da je Tavčarjevo leto, se bomo v programu in besedi ozrli na našega pomembnega rojaka. Vsako leto imamo slavnostnega govornika iz planinskih krogov, tokrat na so nagovoril predsednik MDO Gorenjska Valentin Rezar.« Meritve krvnega tlaka in sladkorja bodo izvedle članice Društva medicinskih sester in babic iz Ljubljane. »Morda se nam pridružijo tudi člani jamarskega društva Gorenja vas in plezalnega društva Cepin iz Poljan,« še pojasni Rafael Krvina, predsednik PD Gorenja vas. Program se bo začel ob 11. uri. Na ta dan bo odprto tudi zavetišče gorske straže na Jelencih, čeprav se bo aktivna sezona zaključila nekaj dni prej, ko se bo končala tudi 12. akcija Prijatelji Jelenc.
Lidija Razložnik

Tavčarjevo leto

V letu, ko zaznamujemo stoto obletnico smrti poljanskega rojaka, pisatelja dr. Ivana Tavčarja, se mu bodo tudi v občini Gorenja vas - Poljane poklonili z bogatim utripom raznovrstnih praznovanj skozi celotno Tavčarjevo leto. Vse minule dogodke in številne zanimivosti, povezane s Tavčarjem, pa tudi program prihajajočih dogodkov je mogoče najti tudi na občinski spletni strani.