April na šoli še pod starim vodstvom

18.5.2023

Aprila so se na Osnovni šoli Ivana Tavčarja zvrstili športni, kulturni in tehniški dnevi, tekmovanja iz znanja, športa in zborovskega petja. Debatirali so v otroškem parlamentu, zagotovo pa je najodmevnejši dogodek zamenjava v vodstvu šole.

Učenci 4. a in 4. c razreda so imeli kulturni dan. V Groharjevi hiši v Sorici so ustvarjali v odlično vodenih glasbenih in likovnih delavnicah. V muzeju v Železnikih so si ogledali stalne zbirke, kjer jih je najbolj pritegnilo železarstvo z zunanjim tehniškim spomenikom – plavžem. Četrtošolci so na tehniškem dnevu izdelovali vodohrane in vodna kolesa (mlinčke). Ko sta bila izdelka končana, so ju učenci preizkusili, nato pa so se sprehodili še po vasi in pobirali smeti, kot se za eko dan spodobi. Petošolci so imeli naravoslovni dan v Škofji Loki. Ogledali so si muzejske zbirke na Loškem gradu, Škoparjevo hišo, Mestni trg in Kaščo, ekskurzijo pa so zaključili na sotočju Poljanske in Selške Sore.

Na tehniškem dnevu za 7. razred so delavnice vodili zunanji mentorji fakultete za elektrotehniko. Namen je bil, da se učenci preizkusijo in spoznajo elektrotehniko in robotiko. Vsi trije oddelki 7. razreda so sodelovali pri treh delavnicah. Na prvi so spoznavali komplete Arduino in se učili programiranja. Na drugi so se preizkusili v sestavljanju enostavnih elektronskih vezij, na tretji pa so programirali gibanje robotov Lego Mindstorm EV3. Anica Podobnik, organizatorka dneva dejavnosti, je pohvalila sponzorja: »Donirali so sredstva za nakup robotskih kompletov za zgodnje učenje robotike. Obema podjetjema se za podarjeno iskreno zahvaljujemo. Koristno jih bomo uporabili pri izvedbi dnevov dejavnosti, na delavnicah in pri izbirnih predmetih.« V dvorani DPD Svoboda v Žireh je 5. in 6. aprila potekala pevska revija, na kateri so sodelovali otroška pevska zbora (OPZ) Rutice in Mavrica ter mladinski pevski zbor (MPZ). Prireditve so se udeležili tudi zbori drugih osnovnih šol iz Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke. Vsak zbor je zapel tri pesmi. Mentorica Neža Erznožnik je ponosna na pevce in pravi, da se je s pevsko revijo poplačalo celoletno trdo delo. OPZ Mavrica in MPZ sta se 11. maja udeležila regijskega tekmovanja na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Znani so rezultati šolskega tekmovanja iz slovenščine za Cankarjevo priznanje od 1. do 7. razreda. V prvi triadi je sodelovalo 70 učencev; vsi so prejeli priznanja za sodelovanje. Od 4. do 7. razreda je 31 najboljših učencev prejelo priznanja za najboljše napisane razlagalne spise. Od 1. do 7. razreda je tekmovalo 137 učencev.

V Kranju je potekalo področno prvenstvo v košarki 3 na 3 za starejše učence, na katerem je nastopilo devet ekip s cele Gorenjske. Najprej so gorenjevaški učenci igrali proti OŠ Bled ter OŠ Davorina Jenka ter zasedli 3. mesto. V nadaljevanju tekmovanja so fantje nadgradili svojo igro ter po vrsti premagali OŠ Gorje, OŠ Cvetka Golarja in OŠ Matije Čopa. Šele v finalu so bili boljši učenci OŠ Simona Jenka, s čimer so fantje z OŠ Ivana Tavčarja zasedli odlično 2. mesto. S tem so si izborili nastop na zaključnem turnirju državnega prvenstva.

Osrednja tema letošnjega otroškega parlamenta je duševno zdravje. V sredo, 19. aprila, so se predstavniki oddelkov od 4. do 9. razreda odpravili na medobčinski parlament v Žiri. Srečali so se s predstavniki učencev z OŠ Žiri in OŠ Poljane. Pogovarjali so se o vplivih okolja na njihovo duševno zdravje. Razmišljali so tudi o tem, kaj lahko sami naredijo za svoje duševno zdravje in zdravje drugih. Tik pred prazniki je svojo delovno dobo zaključil ravnatelj Izidor Selak, ki je bil s šolo v Gorenji vasi povezan od prvega razreda dalje, s sedanjo šolsko stavbo pa od sedmega razreda kot učenec, košarkarski trener, učitelj športa, namestnik ravnatelja in zadnjih 12 let kot ravnatelj. Po prvomajskih počitnicah je njegovo delo prevzela ravnateljica Nataša Grom. Verjamemo, da bo OŠ Ivana Tavčarja uspešna tudi pod novim vodstvom.

Regina Borovič, Tanaya Pilipovič, Nina Dolenc

Fotogalerija