Aprilski dnevi dejavnosti

20.5.2021

Pouk je v drugi polovici šolskega leta potekal nestanovitno: od 15. februarja do 31. marca v šolskih klopeh, od 1. do 9. aprila spet na daljavo, od 12. aprila ponovno v šoli. Sledile so prvomajske počitnice, po njih pa upanje, da bo šolsko leto izpeljano tako, da se bodo učenci učili in družili v šoli do konca šolskega leta.

Marca so se začela tekmovanja iz znanja, nekatera zaradi šolanja na daljavo z zamikom, druga po načrtovanem razporedu. Učenci, starši in mentorji nestrpno pričakujejo objavo rezultatov in upajo, da bodo posegli po najvišjih priznanjih. Predlagane dejavnosti za tehniški dan niso bile prvoaprilska šala. Šestošolci so 1. aprila v domačem okolju sestavljali verižni eksperiment, s katerim so bogatili domišljijo, razvijali iznajdljivost in se seveda vsaj malo tudi zabavali. Nastalo je mnogo zanimivih fotografij in videoposnetkov, s katerimi so dokumentirali svoje delo. Sedmošolci so se na isti dan poglobili v svet elektrotehnike. Po lastni izbiri in glede na razpoložljive pripomočke so se preizkusili v sestavljanju električnega kviza, elektromagneta, elektromotorja ali sadne baterije. Delujoča naprava je bila seveda ob tem največja nagrada. Tudi sedmošolci so svoje delo dokumentirali s fotografijami, sestavljali pa so še vezja v virtualnem laboratoriju in svoje poznavanje elektrotehnike ob koncu preverili z reševanjem kviza. Osmošolci so se podali v svet arhitekture in oblikovanja. Z računalniškim programom so po lastnih željah narisali 3D-model opremljenega prostora. Nato so izdelali še maketo iz papirnih gradiv. Tudi fotografska dokumentacija osmošolcev je prava zakladnica izvirnih rešitev in dobrih idej.

Učenci od petega do devetega razreda so 7. aprila v okviru športnega dne opravili orientacijski pohod. Turo so si izbrali sami. Za nalogo so morali med potjo opraviti različne gibalne naloge (hoja po hlodu, preskakovanje ovir, metanje storžev v daljavo ali v neko tarčo itd.). Na cilju so se morali orientirati, poročilo poteka športnega dne pa poslati učiteljem športa. Učenci so za pohod najpogosteje izbrali: Brda, Sveti Križ, Javorč, Sivko, Pasjo ravan, Slajko, Ermanovec, Malenski vrh, Goro, nekateri pa so se podali na Blegoš. Ker v aprilu obeležujemo dan Zemlje, so 8. aprila izvedli naš že tradicionalni ekodan. Skozi štiri tematske sklope so učenci in njihovi domači ozaveščali svoje ravnanje v skrbi za dobro vseh nas – predvsem za dobro mladih, za dobro našega domačega okolja in našega planeta. Del dneva smo namenili varni rabi interneta, ki ga moramo v sedanjih razmerah za potrebe izobraževanja in komunikacije še toliko več uporabljati. Drugi del je bil namenjen ozaveščanju o vplivu hrane in pijače na zdravje in počutje, s čimer so učenci in starši dobili vpogled v ustreznost svojih vsakodnevnih prehranskih navad in hkrati ideje za njihovo izboljšanje. Naslednja tema so bile invazivne rastline, ki se neustavljivo širijo tudi po naših hribih in dolinah. V sodelovanju z Ljudsko univerzo v Škofji Loki so učenci in njihovi domači ob ogledu filma pridobili znanja, kako se učinkovito spopasti z njimi. Zadnja dejavnost je učence popeljala izven zidov domačega doma. Čeprav so zimske razmere spremenile okoliščine, je prav 8. aprila ponovno močneje posijalo sonce in učence spodbudilo h kateremu od spomladanskih opravil na prostem (obrezovanje dreves, delo na vrtu, pobiranje smeti, nabiranje zdravilnih rastlin za čaj itd.).

Osmega aprila so v devetem razredu imeli naravoslovni dan z matematično vsebino. Dan je bil namenjen slovenskemu matematiku Juriju Vegi, ki je bil znan kot fizik, pisal pa je tudi razprave o številu pi, astronomiji in geodeziji. Devetega aprila so učenci od šestega do devetega razreda imeli kulturni dan z naslovom Kulturnozgodovinske znamenitosti Poljanske doline. S pomočjo projekcij, filmov in kvizov so virtualno obiskali Dvorec Visoko, Šubičevo hišo, rojstno hišo Antona Ažbeta, Rupnikovo linijo in Trg Ivana Regna. Spoznali so številne znane in pomembne osebnosti Poljanske doline iz preteklosti. Na Podružnični šoli Lučine se zavedajo, da so otroci pravi izvir sreče. Prav zato so se vzgojiteljici in učiteljice letos (zaradi vsem znanih razlogov) odločile, da skupaj z otroki vrtca in učenci podružnične šole pripravijo virtualno prireditev ob materinskem dnevu. Skozi pesem in ples so otroci staršem sporočili, da so zanje najpomembnejši, da jih imajo neizmerno radi. Povezovalni del prireditve so prevzeli kar vrtčevski otroci in svojo nalogo so opravili z odliko. KD Ivan Tavčar Poljane je razpisal likovni natečaj z naslovom Jaz kot slikar Janez Šubic. Otroci so naslikali portret pomembne osebe iz svojega življenja. Nekaj učencev razredne stopnje je prejelo nagrade za izvirne portrete.

Novinarski krožek OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas