Dan državnosti na Trebiji

22.7.2019

Pozdravljena, Slovenija, pozdravljena kot mati

V torek, 25. junija 2019, je na Trebiji potekala prireditev ob praznovanju dneva državnosti, ki so jo naslovili s pesmijo Toneta Kuntnerja »Pozdravljena Slovenija, pozdravljena kot mati«.

Spregovorili so o navezanosti na domače kraje, o občutkih zanosa in samozavesti, pa tudi ponosa in hvaležnosti, da lahko živijo tukaj in zdaj s temi ljudmi, s temi sorodniki in prijatelji, da skupaj gradijo skupni dom, svet, skupne sanje. V molitvi za domovino je obiskovalce združil oseliški župnik Janez Cerar, zbrane pa je poleg župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža nagovoril slavnostni govornik dr. Andrej Fink.
Andrej Fink je bil rojen slovenskim staršem v slovenskem begunskem taborišču Senigallio, Ancona v Italiji. Od leta 2017 živi in dela kot profesor v Sloveniji, je nosilec štirih predmetov na Fakulteti za poslovne vede Katoliškega inštituta v Ljubljani. Z zbranimi je delil spomine o življenju na tujem, čeprav je v srcu in z drugimi ljudmi ves čas ostajal povezan z domovino.
Prireditev je z recitacijami pesmi Toneta Kuntnerja ter s svojo avtorsko pesmijo »Korak« obogatil Roman Kokalj. Člani Klape Gallus, mimogrede omenimo, da sta dva njihova člana naših korenin, pa so zaigrali in zapeli pesmi domačih prepoznavnih avtorjev.
Povedano je dopolnil predsednik KS Trebija Miha Mrak, ki je izpostavil, da je slovenski jezik naša identiteta in ključni simbol slovenstva. Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi prireditve ter navzoče povabil k pogostitvi.
Prireditev je pripravila Krajevna skupnost Trebija v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane. Program je povezovala Janja Štucin, scenarij je zasnovala Damjana Peternelj.

Lucija Klemenčič, tajnica KS Trebija